DEG 3. HAFTA HAZIRLIK

DEG SEMİNER SAYFASINA GERİ DÖN.

ODTÜ DEG KAYNAK SAYFASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN.

3. HAFTA: DUYGUSAL ACI, BATAKLIK GİBİDİR.

Üçüncü haftada Duygusal Acı ile temasa odaklanacağız.

Geçen haftalarda “İyi Hissetme Toplumu”nun başlangıç noktasını ele aldık ve otomatik pilota “Merhaba!” dedik. KABUL ve KONTROL becerileri ile birlikte SADAKATi ele aldık. Bu hafta “duygusal acı”nın doğasını gözleyip onunla temasımızı neden ve nasıl artıracağımızı ele alacağız.

Bu haftaya hazırlık için her gün 10 dakika Aynagönül uygulamasını yapın.

Lütfen canınız istese de yapın istemese de yapın. Bırakın OTOMATİK PİLOT konuşsun 🙂 Siz yapın.

Ayrıca hazırlık için aşağıdaki görsel ve yazılı eğitim bilgilerini gözden geçirin lütfen. Önümüzdeki hafta bu bilgilere gönderme yapacağım.

BEN BİR BARDAK SUYUN ÖĞRENİCİSİYİM (YAZI + VIDEO)

https://www.instagram.com/p/BkZqFUon8R5/

“Her şey bir çatlağa bakar; ancak bu ‘ÇATLAK’ nedir?”

Sıkça sorulan bu soruyu kendi hayatımdaki bardaklardan biri ve onun çatlamasıyla, hatta bu kitabın hikayesiyle, cevaplamak istiyorum. “ÇATLAK”, ne olumlu ne olumsuz bir olaydır. “ÇATLAK”, hayatta sıkıştığımız durumları aşmamıza vesile olma işlevine sahip olan her şeydir, biçimi ne olursa olsun. “ÇATLAK”; bir düğün, bir cenaze, bir doğum, bir kabul ya da bir ret olabilir. Kısacası bizim kontrolümüz dışındaki yaşamsal zorlukların yine bizim kontrolümüz dışında ortadan kalktığı fırsatlardır.

Kitabımı yazmaya 2006 yılında karar vermiş ve çalışmalara başlamıştım.

2013 yılında sistemli bir şekilde kitabımı yazmaya başladım.
2015 yılında yazımı tamamladım. Ancak kitap kendisine bir çıkış yolu bulamadı.
2006’dan beri geçen 11 yılda dışardan bakanlar, kitap yazmaktan vazgeçtiğimi bile düşünmüş olabilirler. Ancak ben yönü olan bir suydum, dışardan öyle görünmesem de. Bu sürede danışanlarımla üniversitede uygulamalara devam ediyordum.
2017 yılında bir gün ODTÜ içindeki bir kargo şirketine gidip kitabımı kargoyla yolladım. Daha önce pek çok denemede; sonuç hep aynıydı.

Ancak bu sefer başka bir şey olmuştu: BENİ İÇİNE ALAN BARDAK ÇATLADI. @handan.akdemir ’den bir e-posta geldi: “Sizinle tanışmak istiyoruz.” İşte bu bir “ÇATLAK”tı ve ben yönümü biliyordum ve oradan sızdım. Hayatta engeller bitmez ama yönümüzü bilirsek, “hepsi bir çatlağa bakar”. Hayatımda çatlamayan pek çok bardak var hala. Ancak bu meseleyle ilgili geriye dönüp baktığımda “o bardak” beni engelliyor muydu, yoksa doğru vakte kadar beni koruyor muydu? İnanın kafam karışık. Belki de bu geçen yıllar, bu kitabın ve çalışmalarımın olgunlaşması için bir fırsattı.

Davranışsal Esneme (DE), kişiye bardakların çatlamasını beklemektense daha esnek davranmayı öğretir ve DEĞERLER, yani yaşam yönlerine odaklanır. Çünkü kişi yönünü bilirse “HEPSİ BİR ÇATLAĞA BAKAR.”

“YA KAYBEDERSEM?” diye korkup vazgeçenler, daha hiç denemeden kaybederler. Yazık!

https://www.instagram.com/p/BlkJrVlHdo8/

“Aman Ali Rıza Bey, ağzımızın tadı kaçmasın.”

https://www.instagram.com/p/BlH0_OMj_vm/

“Aslan kafanın içindeyse kaçmak neye yarar?”

https://www.instagram.com/p/Bludh27H7NF/

ARAF: “Bari en azından kötü hissetmeyeyim.”

https://www.instagram.com/p/Blr4SXMHxVp/

Haftaya görüşmek üzere,

Dr. Ali Bayramoğlu

 

ODTÜ DEG KAYNAK SAYFASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *