ODTÜ DEG – KAYNAKLAR

ODTÜ Öğrecileri için DEG Kaynakları

ÖNEMLİ: “D3Ğİ5İM E2BER B0Z4R”(“Ben değişmek istiyorum; ama kendimi ikna edemiyorum.”) (Tam Metin; pdf) BURADAN ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

ÖNEMLİ: DEG 2019 İLKBAHAR SEMİNER PROGRAMI SAYFASI AÇILDI. BURADA

ÖNEMLİ: ALTINCI HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: BEŞİNCİ HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: DÖRDÜNCÜ HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: ÜÇÜNCÜ HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: İKİNCİ HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: (AÇIK MEKTUP) “Değişim ters köşe gelecek” YAYINLANDI. Mektuba BURADAN ulaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ: DEG OTURUMLARI, Sağlık ve Rehberlik Merkezi (Mediko) Binasının ikinci katındaki GRUP ODASI’nda olacaktır. (Ön görüşmeye geldiğiniz katta olacak).

İlk haftanın semineri oldukça önemli bir seminer olacak. Zor bir seminer olacak; ancak uzun vadede DEG’in temelini anlamak için hayati bir seminer olacak.

Seminerde anlatacağım bilgilerin ve yapacağım alıştırmaların neredeyse hepsine kitaptan ulaşabilirsiniz. Kitab hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için kitabın kapak resmine tıklayabilirsiniz. (ODTÜ dışındaki herkes DEG’leri buradan takip edebilir.)

Ayrıca DEG’de anlatacağım bilimsel bilgiler ile ilgili kaynakçaya doktora tezimden ulaşabilirsiniz. Doktora tezim İngilizce olsa da tezin sonunda Türkçe bir özet de bulunmaktadır. Ayrıca tezimin kaynakça kısmında konu hakkındaki önemli makaleler ve kitaplarla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. ODTÜ Kütüphanesinden ya da kampüs ağı içindeki bilgisayarlardan bu kaynakçaların pek çoğuna erişebilirsiniz.

Bayramoğlu, Ali (2011). Self-Compassion in relation to psychopathology. Ankara, METU.

(ODTÜ Kütüphanesinden tezi hem elektronik kopya olarak indirebilirsiniz hem de kütüphanede basılı kopya olarak inceleyebilirsiniz. ODTÜ dışından ulaşmak için ise internet üzerinden yukarıdaki tez başlığını  Google‘a  yazarak kampüs dışındaki pek çok kaynaktan tezi elektronik olarak indirebilirsiniz.)

Aşağıda önerdiğim DEG videolarını ya da yazılarını muhakkak okuyun.

Semirlerde bunlara gönderme yapacağım; ancak vakit kaybetmemek için bunları tek tek anlatmayacağım. Aşağıda önerdiğim sinema filmlerini ise izlemek zorunda değilsiniz. Ancak onlara da gönderme yapacağım. Vakit bulursanız izlemenizi tavsiye ederim.

Umarım hepimiz için faydalı bir süreç olur. Sevgiler. Selamlar. Dr. Ali Bayramoğlu

I. HAFTA: YENİ BİR BAŞLANGIÇ: FELSEFİ YIKIM

İlk hafta, OTOMATİK PİLOT’un temellerini ve “İYİ HİSSETME TOPLUMU”nun dogmalarını ele alacağız. Önemli bir seminer olacak. Semineri aşağıdaki paragraf ile özetleyebiliriz:

“Değişim; oldukça saçma, mantıksız ve çocukça gelebilir. Buna hazır olun. Değişim oldukça ters köşe gelecek. Tıpkı Kopernik, Einstein, Lavoisier gibi olacak. Yepyeni bir başlangıca ihtiyacımız var. Bu başlangıç, felsefi bir yıkımla başlayacak. Sonrası ise yeni bir dünya kurmak olacak. BŞKAA 1 DNYÜA MMKÜÜN.”

9 NOKTA VIDEOSU:

Lütfen ilk seminere gelmeden önce aşağıdaki videoyu izleyin. Bu bir çocuk bilmecesi. Bilmece sorulduğunda videoyu durdurun ve bilmeceyi çözmeye çalışın. Çözemezseniz, cevaba bakmayın. Ertesi gün tekrar deneyin. Olmazsa videonun tamamını, cevabıyla birlikte izleyin. Bu alıştırmayı seminerde yapmayacağım. Ama bu alıştırmaya önemli göndermeler yapacağım.

(Videonun ses kalitesi için kusura bakmayın. Video 2,5 sene öncesinden. Olur o kadar :D)

AKLIN ÖTESİ: SiZE BİR BİLMECEM VAR (v.2)

AKLIN ÖTESİ: SİZE BİR BİLMECEM VARSize bir bilmecem var. Var mısınız?Tüm ihtiyacınız olan bir kağıt, bir kalem, dokuz nokta ve 4 kural.Kurallar basit:Elinizi hiç kaldırmadan4 tane düz çizgi çizerekDaha önce çizdiğiniz bir çizgiyi tekrar takip etmedenBu dokuz noktayı birbirine bağlamak.İsterseniz kendinize 90 saniye vererek bu görevi tamamlamaya çalışın. Ayrıca unutmayın. Bu bir olimpiyat sorusu değil; bu bir çocuk oyunu.Çözümü videoda bulabilirsiniz.Yeni paylaşımlarımdan haberdar olmak için Facebook sayfamı beğenebilirsiniz.Son olarak ilk 4 ayda 10000 sayfa beğenisi, 45000 toplam gönderi beğenisi ve 1,5 Milyonu aşan video görüntülemesi için Teşekkür ederim.Demek ki yalnız değilmişim.BŞKAA 1 DNYÜA MMKÜÜNMüzik: Sophomore Makeout – Silent Partner

Dr. Ali Bayramoğlu – Klinik Psikolog paylaştı: 16 Ağustos 2016 Salı

DÜŞÜNCELER DAVRANIŞLARIN NEDENİ DEĞİLDİR – NEDENSELLİK VIDEOSU:

Sözel Nedensellik ve Doğal Nedensellikler, ilk haftanın kritik bilgileri. Kitapta detaylı açıklamaları var. Ancak önemli olan aşağıdaki videoyu izlemeniz. Bu video oldukça kritik olacak:

View this post on Instagram

"… Özetle, ‘Kaygı’ nedensel gücünü sosyal bir uzlaşmadan alır. Yani kaygının nedensel gücü bugün vardır, yarın belki yoktur. Ancak “havaya bırakılan bir nesnenin yere düşmesi” Ortak Dünyadaki fiziksel bir olgudur. Dolayısıyla fizik kanunları değişmediği müddetçe, toplum ne yaparsa yapsın bu nedensellik değişmeyecektir. Yani dünya üzerindeki bütün insanlar, adına “yere düşme” dediğimiz olguyu reddetse de havaya bırakılan nesneler yine de yere düşecektir. Öte yandan toplumun tümü, sebep sunma ve bahanelere inansa da tek bir kişi çıkıp da “ben reddediyorum” diyebilirse kendisine yeni bir dünya kurabilecektir. Doğanın nedenselliklerini tüm insanlar bir araya gelse yıkamaz. Ne var ki ‘nedensellik yanılgısı’nı tek kişi bile yıkabilir.” (Sayfa 183-4) Davranışsal Esneme (DE), doğal nedensellikler ve sözel nedenselliklerin arasındaki farkı açık bir hale getirmeyi ve kişileri sözel nedenselliklerin yaratacağı ezberlerden ve davranışsal katılıklardan kurtarmaya çalışır. Kitapta bu konuda daha detaylı bilgilere ve alıştırmalara ulaşabilirsiniz. O kadar çok düşünüyoruz ki yaşamaya vakit kalmıyor. Düşüncelerin dışına çıkın, hayatı yakalayın! Belki de değişmesi gereken sadece biz değiliz. Belki de psikoloji biliminin de değişmesi gerekiyor. Dr. Ali Bayramoğlu, "Başka Bir Dünya Mümkün", @dogannovus, 2018. Kitap, mesafeleme becerisini artıracak yeni davranışsal yöntemlerle ilgili pek çok bilginin yanı sıra günlük hayatta hemen ŞİMDİ ve BURADA uygulanabilecek 42 farklı alıştırmayı da içermektedir.  Kitabı temin edebileceğiniz bağlantıya profilimden ulaşabilirsiniz. #anne #baba #kitapkurdu  #psikoloji #kişiselgelişim #kitap #ODTÜ #psikolog #metu Industrial Cinematic – Kevin MacLeod (incompetech.com)  Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

A post shared by Dr. Ali Bayramoğlu – Psikolog (@aynagonul) on

“DÜŞÜNCELER GÖZLERİMİZİ KAPATAN EL GİBİDİR” VİDEOSU:

Aşağıdaki “Gözlerimizi Kapatan El” videosuna da gönderme yapacağım; ancak buradaki hikayeyi anlatmaya vaktimiz olmayacak.

DÜŞÜNCELER, GÖZLERİMİZİ KAPATAN EL GİBİR.

Lisedeki öğretmenlerimden birisi, anneme şöyle demişti: "Ali üniversiteye gidemeyecek. Buna hazır mısınız?"DÜŞÜNCELER, GÖZLERİMİZİ KAPATAN EL GİBİR.Yapmamız gereken bu eli değiştirmek değildir.Yapmamız gereken o el ile aramıza mesafe koymaktır.Çünkü el sadece gözümüzü kapatmaktadır.O el, bütün bir dünya falan değildir.O el ile aramıza mesafe koydukça dünyayı daha çok görmeye başlarız.O el gittikçe gücünü yitirir. O el gittikçe küçülür.Artık o düşünceleri tek tek değiştirmeye gerek yoktur;Çünkü onlar sizin kafesiniz olamazlar.Siz GÖKYÜZÜ olup onları kafeslersiniz.Bırakın artık nereye uçarlasa uçsunlar“BŞKAA 1 DNYÜA MMKÜÜN”Görüşmek üzere,Sevgiyle,Dr. Ali Bayramoğlu – Klinik Psikolog——————————————————————————–Music: Silent Partner – Every StepPigeons Video: Royalty Free – Beautiful Birds in Free HD Stock Footage Royalty Free https://www.youtube.com/channel/UCC8UT4GwQOJ5sIj7xD9mFoQ

Dr. Ali Bayramoğlu – Klinik Psikolog paylaştı: 20 Ocak 2017 Cuma

“DÜŞÜNCELER DÜŞÜNCE” VIDEOSU:

Son olarak da aşağıdaki “Düşünceler Düşünce” videosu bizim için önemli bir metafor olacak.

View this post on Instagram

Sorun, insanların düşüncelere sahip olması değil. SORUN, DÜŞÜNCELERİN İNSANLARA SAHİP OLMASI. Sorun, düşünceler de değil zaten. Sorun, düşüncelerle kaynaşmak. Sorun, düşüncelerin içinde kaybolmak. Sorun, düşünceleri hakikatin kendisi sanmak. Davranışsal Esneme (DE), düşüncelerin esaretinden kurtulmayı öğretmeyi hedefler. DE, düşüncelerle ilgili bir iyi bir de kötü haber vermekte. Önce kötü haber: Düşüncelerimizi kontrol edemiyoruz. “Pat” diye hiç istemediğimiz düşünceler aklımızda belirebilir. Düşünmemeye çalıştığımız ne varsa onu daha çok düşünürken bulabiliriz kendimizi. Ancak iyi haber şu: Düşüncelerimiz de bizim hayatımızı kontrol etmek zorunda DEĞİL! DE, pek çok psikoloji yaklaşımından farklı olarak, düşünceleri olduğu gibi KABUL etmeyi öğretirken DÜŞÜNCELERİN esaretinden kurtulmayı öğretir. DÜŞÜNCELER, kafamızın içinde belirebilir; ancak artık onlar bizim efendimiz değildir! O kadar çok düşünüyoruz ki yaşamaya vakit kalmıyor. Düşüncelerin dışına çıkın, hayatı yakalayın! Belki de değişmesi gereken sadece biz değiliz. Belki de psikoloji biliminin de değişmesi gerekiyor. Dr. Ali Bayramoğlu, "Başka Bir Dünya Mümkün", @dogannovus, 2018. Kitap, mesafeleme becerisini artıracak yeni davranışsal yöntemlerle ilgili pek çok bilginin yanı sıra günlük hayatta hemen ŞİMDİ ve BURADA uygulanabilecek 42 farklı alıştırmayı da içermektedir. Kitabı temin edebileceğiniz bağlantıya profilimden ulaşabilirsiniz. #anne #baba #kitapkurdu  #psikoloji #kişiselgelişim #kitap #ODTÜ #psikolog Music: Composer: Whitesand (Martynas Lau) Year: 2017 Title: Farewell

A post shared by Dr. Ali Bayramoğlu – Psikolog (@aynagonul) on

Seminerlerde gönderme yapacağım filmler:

Bu filmleri izlemeniz şart değil; ancak vaktiniz olursa izleyin. (Her şeyden öte gayet güzel filmler). Diğer haftalarda gönderme yaptıkça listeyi genişleteceğim. Filmlerin IMDB sayfalarına gitmek için film başlıklarına tıklayabilirsiniz.

Büyük Açık (Big Short, 2015):
Oblivion (2013):
Matrix (1999):
Idiocracy (2006):
Dövüş Kulübü (Fight Club, 1999):