Sürekli “İyi Hissetmek” Zorunda Değiliz.

Değerli Hocam,
Yaklaşık 30.000 kişilik bir kampüste temel psikolojik desteğin herkese ulaşması için açık kaynakları ve eğitimi etikili bir şekilde kullanmalıyız. Öncelikle size kendimle ilgili kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra hazırladığım açık kaynakları sizinle paylaşmak isterim. Umarım bu kaynaklar sizin için faydalı olur.
2006 yılında Lisans eğitimimi ve 2011 yılında (Klinik Psikoloji) Bütünleşik Doktora eğitimimi ODTÜ Psikoloji Bölümünde tamamladım. 2012 yılından beri ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezinde Klinik Psikolog olarak görev yapmaktayım.
Klinik Psikolog olarak Üçüncü Dalga Davranış Terapilerini takip etmekteyim. Uyguladığım yaklaşım Kabul ve Sadakat Terapisi (ACT– Acceptance and Commitment Therapy), İlişkisel Çerçeve Teorisi (RFT) ve İşlevsel Bağlamsal Bilim Felsefesini (CBS) temel almaktadır. Dernek (ACBS: Association for Contextual Behavioral Science) sayfasındaki profilime buradan ulaşabilirsiniz. İleride ihtiyaç duyduğunuzda aynı internet sitesi üzerinden tüm dünyada bulunan ACT terapistlerinin listesine ulaşabilirsiniz. ACT’ın güncel bilimsel durumu ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Bir dil teorisi olan RFT’yiTürk Dili ve Anadolu Kültürü ile yeniden yorumlayıp ACT uygulamalarımı kültürel bilgi birikimimiz ile sentezlemekteyim. Bu sentezle birlikte sistemleştirmeye çalıştığım uygulama üslubunu ise DAVRANIŞSAL ESNEME olarak isimlendirmekteyim.
Aşağıdaki kaynaklar uygulamalarım ile ilgili bakış açım hakkında size gerekli bilgileri verecektir:
12 saatlik Temel Davranışsal Esneme Seminerleri serisine hem Youtube üzerinden hem de ODTÜ Açık Ders Malzemeleri üzerinden ulaşabilirsiniz.
Mart-Haziran 2021 Cumartesi günleri ODTÜ Kitap Topluluğu ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Herkes için Davranışsal Esneme Eğitimi” ile ilgili bilgilere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
ODTÜ Kitap Topluluğu – Herkes için Davranışsal Esneme: “Hangi Şartlar Altında?”
 

https://www.youtube.com/watch?v=0ekoBBaaaow

Herkes için Davranışsal Esneme Notları (İndirilebilir Pdf Notlar) (Github):

Dr. Ali Bayramoğlu – Kısa Biyografi 

Davranışsal Esneme ile ilgili internet kaynakları:
KİTAP
Kitabı bünyelerine dahil eden üniversite kütüphaneleri: 
ODTÜ Kütüphanesi
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi
Boğaziçi Üniversitesi GETEM (Sesli Kitap)
Görüşmek üzere,
Sevgiler. Selamlar.
Dr. Ali Bayramoğlu
Klinik Psikolog
ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi
KAMPÜSTE TEMEL PSİKOLOJİK HİZMET;  KİTLESEL, AÇIK KAYNAK VE ÜCRETSİZ OLMALI.
DAVRANIŞSAL ESNEME 2019 KİTAPÇIĞINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ VE İNDİREBİLİRSİNİZ.

Davranışsal Esneme Grubu (DEG) 2019-2020 İLKBAHAR BAŞVURULARI TAMAMLANMIŞTIR.

İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER. UMARIM HEPİMİZ İÇİN VERİMLİ BİR SÜREÇ OLUR.

BİR SONRAKİ DAVRANIŞSAL ESNEME SEMİNERİ:

ODTÜ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ (Seminer ODTÜ Kampüsünde bulunan herkesin katılımına açıktır.)

YER: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YÜKSEL PROJE YP-A3 AMFİSİ

TARİH: 7 EKİM PAZARTESİ SAAT: 15.40-17.10

AÇIK ÇAĞRI:

Değerli Büyüklerim ve Değerli Kardeşlerim,

Kampüsümüz içinde Temel Psikolojik Desteğin -tıpkı Calculus dersleri gibi- Kitlesel, Açık Kaynak ve Ücretsiz olması gerektiğini düşünüyorum. Dahası bunun mümkün olduğuna inanıyorum. Aşağıdaki bağlantıdan bu konuyla ilgili geçen sene neler yaptığımı anlatan kitapçığa ulaşabilirsiniz:
(Kitapçığı bu bağlantıdan çevrim içi okuyabilirsiniz ve indirebilirsiniz.)
7 Ekim Pazartesi günü Yüksel Proje A3 Amfisinde saat 15.40’ta, Kimya Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde gerçekleşecek olan seminerde hayatınızda işinize yaracağına inandığım bazı önemli bilgileri sizlerle paylaşacağım. Denir ki:
“Hayatta başımıza bela açan şeyler bilmediğimiz şeyler değildir. Hayatta başımıza bela açan şeyler bildiğimiz ve emin olduğumuz; ancak doğru olmayan şeylerdir.”
Dolayısıyla başımıza bela açan şeyler, “Davranışsal Esneme”yi bilmiyor olmamız değildir. Başımıza bela açanlar, bildiğimiz ve emin olduğumuz; ancak doğru olmayan şeylerdir.
Kampüsümüzde 8 haftalık Davranışsal Esneme Seminerleri tüm öğrencilerimizin ve personelimizin katılımına açıktır. Ancak 8 haftalık Davranışsal Esneme Gruplarına katılmasanız bile bu 90 dakikalık seminerde anlatacağım bilgiler, size hayatınıza etkili bir şekilde hizmet edebilir.
Ya düşünceler, davranışların nedeni değilse?
Ya sorun balıklarda değil de sorun sudaysa?
Ya psikoloji biliminin de değişmesi gerekiyorsa?
Ya daha canlı bir yaşam deneyimi için öğrenmemiz gereken daha “iyi hissetmek” değil de “duygusal acı”yla temas etmeyi öğrenmekse?
Seminerle ilgili daha detaylı bilgiye ve seminerde bir araç olarak kullanacağım “9 Nokta Bilmecesi”ne aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
Davranışsal Esneme Semineri: D3Ğİ5İM E2BER B0Z4R
(Yazıyı bu bağlantıdan çevrim içi okuyabilirsiniz ve indirebilirsiniz.)
9 Nokta Bilmecesi:
(Yazıyı bu bağlantıdan çevrim içi okuyabilirsiniz ve indirebilirsiniz.)
Herkese güzel bir dönem dilerim.
Görüşmek üzere,
Sevgiler. Selamlar.
Dr. Ali Bayramoğlu
Klinik Psikolog
ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi

ODTÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN AÇIK MEKTUP BURADA

ODTÜ DEG İLKBAHAR 2019 SEMİNER PROGRAM SAYFASI BURADA
KİTAP ALIŞTIRMALARININ TAM LİSTESİ BURADA
YENİ AÇIK MEKTUP YAYINLANDI – BURADA
Kitabın satış noktaları hakkında detaylı bilgi BURADA.
2019-2020 SONBAHAR ODTÜ DEG BAŞVURU SAYFASI BURADA
 

Sevgili Okurlar,

Sevgili ODTÜ’lüler,

Sizleri ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi bünyesinde düzenlemekte olduğum Davranışsal Esneme Grupları (DEG) hakkında bilgilendirmek istiyorum.

DE, ana akım psikoloji yaklaşımlarından farklı bir bakış açısını sunan açık kaynak ve özgür bir davranışsal yaklaşımdır. Aşağıdaki yazı umarım sizlere DE hakkında genel bir bilgi verir.

“İyi Hissetme Toplumu”, kendi dünya ihtimalini tek ihtimalmiş gibi sunuyor. Sanki seçtiğimiz hayatı yaşamaya başlamak için muhakkak önce “iyi” hissetmemiz gerekiyormuş gibi. Tuhaf bir “İyi Hissetme Paradoksu” içindeyiz. Ancak ya sürekli “iyi hissetmek” zorunda değilsek? Pek çok zaman olumlu düşünmeye çalışıyoruz. Hatta o kadar çok düşünüyoruz ki yaşamaya vakit kalmıyor. Ancak ya düşünceler, davranışların nedeni değilse? Değişim, pek çok zaman rahatsızlık verir, korkutur.

Ya değişim için ihtiyacımız olan şey, “iyi hissetmek” değil de “duygusal acı” ile temasımızı artırmaksa?

Sorun, balıklarda değil; sorun suda.

İnsanın iç dünyasını parçalardan oluşan bir makine gibi düşünmek zorunda değiliz. Bozuk parçalarımızı aramak zorunda değiliz.

Biz, “bozuk” değiliz.

Bilim felsefesindeki kök metaforlar değiştiğinde hiçbir şey eskisi gibi kalamaz. Değişmesi gereken sadece biz değiliz. İnsan ve davranışları ile ilgili bilimlerin de değişmesi gerekiyor.

Ya psikolojik deneyimler, hava durumları gibiyse? Ya onları kontrol edemiyorsak? Ya onları kontrol etmemize gerek yoksa? Ya önemli olan hava durumlarını kontrol etmek değil de insanın gideceği yönü bilmesiyse? Hüzün, kaygı ve tüm duygusal acılar, insanın gönlüne yağan yağmur gibidir. Yağmurdan kaçarak yaşanmaz. Yağmurun altında yürümek mümkün.

Özellikle dil bilimi, biyoloji, mühendislik, yazılım (GNU/Linux), sosyoloji ve bilim felsefesi ile ilgilenen herkesi Davranışsal Esneme ile tanışmaya davet etmek isterim. Davranışsal Esneme’nin disiplinler arası yaklaşımında muhakkak kendinizden bir şeyler bulacaksınız. DE seminerlerini terimlere boğulmadan sade bir dille ve günlük hayattan örneklerle hazırlamaktayım.

Bilgi, paylaştıkça artan nadir şeylerdendir. Gelin, açık kaynak bir psikoloji ihtimalini konuşalım ve (Linux benzeri) farklı bir psikoloji uygulama modelini konuşalım.

DE sadece farklı bir bilim felsefesi ile davranışsal bir çözüm önermez. DE, uygulamada da geleneksel/ana akım grup terapilerinden farklılaşır. DE, bir psikoterapiden daha çok bir spora benzer. Eğitimlere katılan kişilere uygulamalı bir felsefe ile birlikte yeni davranışsal beceriler öğretilir. DEG’de katılan kişilerden kendi özel bilgilerini paylaşması beklenmez. Tersine paylaşımı öğreten kişi yapar. Grupta DEG’i öğreten kişi, “duygusal acı” ile teması kendi yaralarıyla nasıl temas ettiğini göstererek öğretir. Katılımcılar onu gözleyerek öğrenir.

12 sene içinde hiçbir kurumdan maddi destek almadan DE’yi geliştirmekteyim. Tek isteğim DEG’in tıpkı GNU/Linux gibi açık kaynak ve bağımsız olmasıdır. ODTÜ SRM bünyesinde öğrencilerimize bu hizmet tamamen ücretsiz verilmektedir. İsteğim ise yakın zamanda bu hizmetin mezunlarımızı da kapsayacak şekilde genişletilmesidir.

Kampüs içindeki Davranışsal Esneme etkinliklerinden haberdar olmak için aşağıdaki bağlantıdaki başvuru formunu doldurabilirsiniz. En kısa sürede size geri dönülecektir:

2019-2020 SONBAHAR ODTÜ DEG BAŞVURU SAYFASI BURADA

Çevrenizde Davranışsal Esneme seminerlerinden faydalanacağını düşündüğünüz ODTÜ (lisans/lisansüstü) öğrencileriyle bu sayfayı paylaşırsanız, DEG’e en güzel desteği vermiş olursunuz.

Görüşmek üzere,

Sevgiler. Selamlar.

Dr. Ali Bayramoğlu – Klinik Psikolog

Lütfen tüm gelişmeleri ODTÜ Blog üzerinden takip edin.

Dilerim bir gün DEG tüm Türkiye’ye ulaşır.

DEG 2019 Kitapçığını BURADAN doğrudan indirebilirsiniz.

Doktora tezim de dahil olmak üzere DEG ile ilgili kaynaklara BURADAN ulaşabilirsiniz.

Davranışsal Esneme Gruplarında (DEG) anlatılan bilgilerin ve uygulanan alıştırmaların neredeyse tamamına kitabımdan ulaşabilirsiniz. 

Kitap hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Davranışsal Esneme Gruplarının haftalık programlarına ve hazırlık yazılarına ve videolarına BURADAN ulaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT:  Davranışsal Esneme (DE) ve Davranışsal Esneme Grupları (DEG), ana akım psikolojilerden oldukça farklı bir bilim felsefesine ve uygulamaya sahiptir. Sevgili ODTÜ’lüler, başvurudan önce lütfen DEG ile ilgili içerikleri inceleyiniz.

https://www.instagram.com/p/BsFWxLHlud-/

https://www.instagram.com/p/BsSOG2wl0oD/

BŞKAA 1 DNYÜA MMKÜÜN

ÖNEMLİ: (AÇIK MEKTUP) “Değişim ters köşe gelecek” YAYINLANDI. Mektuba BURADAN ulaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ: “Gençlere, Annelere, Babalara Açık Mektup” YAYINLANDI. Mektuba BURADAN ulaşabilirsiniz.

Sürekli “İyi Hissetmek” Zorunda Değiliz!

“BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN”

İNTERNETTEKİ KİTAP MAĞAZALARINDA VE TÜM KİTAPEVLERİNDE.

Bu kitap, “İyi Hissetme”nin hayatın temel amacıymış gibi ya da insanların asli göreviymiş gibi bize dayatıldığı günümüz dünyasına sadece bir eleştiri değildir. Aynı zamanda bir çözüm önerisidir. Dalgalardan korkup çarşaf gibi bir deniz hayaliyle “İyi hissetme limanlarında çürüyen gemilere” dalgaların arasından şu temel soruyu sormak istedim:

“Ya bu dalgalar hiç durmazsa?”

Kitap Nerede Bulunur?

Amazon / Hepsi Burada / Kitapyurdu / Arkadaş Kitabevi / Pandora / Babil /Oda Kitap / D&R / idefix / KitapBulut / Kitap Koala

Ayrıca ODTÜ Kampüsü içersinde ODTÜ Çarşısındaki ÖYKÜCÜ KİTABEVİ‘nde kitabı bulabilirsiniz.

Doğan Kitap ve pek çok çevrimiçi kitabevinde…
Kitap satan her yerde

Dr. Ali Bayramoğlu

Dr. Ali Bayramoğlu, psikoloji lisans ve klinik psikoloji alanında bütünleşik doktora eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi’nde klinik psikolog olarak çalışmaktadır. Başta Mesnevi ve Nasreddin Hoca fıkraları olmak üzere kendi kültürümüzün bilgi birikimini bağlamsal bilim felsefesi ve 3. dalga davranışçılığın gözlüğüyle yeniden okuyup psikoterapide yeni bir üslup olarak “Davranışsal Esneme” ve Aynagönül üzerine çalışmaktadır. Sistemli öğreti haline getirmeye çalıştığı müdahale yöntemini “Davranışsal Esneme” (DE) olarak adlandırmaktadır. Hazırlamış olduğu kitap ile gerek kullandığı dil gerekse geliştirdiği alıştırmalar ile herhangi bir kimsenin DE’yi kendi kendine öğrenmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Çeviri kitaplara alternatif olarak kendi dilimizde, kendi deyimlerimizi ve deneyimlerimizi kullanarak yeni bir kendi kendine öğrenme biçimini okuyucuya sunmaktadır. Kişilerin davranışsal katılıklarını gevşetebilecekleri, davranışsal bir esneme ihtimalini okuyucuya sunmaktadır. Ayrıca kitapta verilen bilgiler, kitapta bulunan ve günlük hayatta uygulanabilecek 42 alıştırma ile desteklenmiştir.

https://www.instagram.com/p/BlxFbDAHrw9

Sosyal Medya:

 

Instagram: @aynagonul

Facebook: @dralibayramoglu