ODTÜ DEG

ÖNEMLİ: (AÇIK MEKTUP) “Değişim ters köşe gelecek” YAYINLANDI. Mektuba BURADAN ulaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ: DEG OTURUMLARI, Sağlık ve Rehberlik Merkezi (Mediko) Binasının ikinci katındaki GRUP ODASI’nda olacaktır. (Ön görüşmeye geldiğiniz katta olacak).

[ÖNEMLİ DUYURU: ODTÜ DEG için KAYNAKLAR sayfası açıldı. BURADAN ulaşabilirsiniz.]

2018 SONBAHAR DÖNEMİ DEG KESİNLEŞTİRME E-POSTALARI HAKKINDA:

Bu dönemin Davranışsal Esneme Gruplarının (DEG) günleri/saatleri ve DEG katılımcılarının önemli bir bölümü belli oldu. 14 Ekim Pazar akşamından itibaren grupların katılımcılarına katılım durumları ile ilgili kesinleştirme e-postalarını göndereceğim. Lütfen, posta kutularınızı kontrol edin.

Olumlu cevap ile geri dönüş yapan katılımcılara gruplar başlamadan önce gruplar ile ilgili bazı bilgileri içeren bir e-posta göndereceğim.

Olumsuz cevap gönderen ya da e-postada belirtilen tarihe kadar geri dönüş yapmayan katılımcıların yerine ise bekleme listesinde olan katılımcılara kesinleştirme e-postalarını göndereceğim.

10 gün içerisinde 249 başvuru gerçekleşmiştir. Başvuran herkese ön görüşmeler ile ilgili bir bilgilendirme ve davet e-postası gönderilmiştir. 16 Ekim Salı günü sonlanacak ön görüşmeler sonucunda yaklaşık olarak 110 kişiyle ortalama 20 dakika süren birebir görüşmeler gerçekleştirmiş olacağım. Süreç tamamlanmadan grupların dolması durumda dahi tüm ön görüşmeleri tamamlayacağım. Ancak 16 Ekim Salı gününden sonra Sonbahar Dönemi DEG için yeni ön görüşme yapmayacağım. 2019 İlkbahar Dönemi DEG ön görüşmeleri ile ilgili gelişmeleri buradan duyuracağım.

Yoğun geçen bu başvuru ve ön görüşme sürecinde DEG başvuru basamaklarını özenle takip ederek böylesi zorlu bir süreci verimli bir şekilde geçirmemi sağlayan sevgili ODTÜ öğrencilerine teşekkür ederim.

Umarım bu 8 hafta hepimiz için etkili bir deneyime aracı olur.

Sevgiler. Selamlar.

Dr. Ali Bayramoğlu

SONBAHAR 2018 – ODTÜ DEG BAŞVURULARI KAPANMIŞTIR.

YOĞUN İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

2019 İLKBAHAR DÖNEMİ DEG BAŞVURULARI YAKINDA AÇILACAKTIR.

GELİŞMELERİ BURADAN VE SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

DE * AYNAGÖNÜL (MINDFULNESS)

 

ODTÜ DEG HAKKINDA

Bu dönem açılacak olan Davranışsal Esneme grubu anda olma becerilerine, yani “AYNAGÖNÜL“e odaklanacaktır. “Anda olmak”, pek çok farklı kültürde farklı isimlerle ele alınmıştır: Sati, Mindfulness, Carpe Diem.

Davranışsal Esneme (DE); yeni nesil davranış terapileri, bağlamsal bilim felsefesi ve Anadolu kültürünü sentezleyen bir psikoloji üslubudur. Aynagönül ise DE’nin anda olma becerilerinin ortak ismidir.

DE, ana akım psikolojilerin aksine duygusal acıyı ( örn. hüzün, kaygı, belirsizlik, stres) yok etmek yerine duygusal acıyı kabul etmeyi ve kişinin duygusal acıyla temas etme becerilerini artırmayı hedefler.

DE, düşüncelerin/duyguların davranışların nedeni olmadığını ve düşüncelerimizi/duygularımızı kontrol edemeyeceğimizi varsayar. DE, genel olarak iç dünyadaki deneyimleri kabul etmeyi öğretirken kişiye hayatının kontrolünü olabildiğince ele almasında yardım eder.

Bu çalışma grubunun haftada bir defa 90 dakika olacak şekilde 8 hafta sürmesi planlanmaktadır.

2019 İlkbahar Dönemi gruplarının ön görüşmeleri yakında açılacak. Gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.

Katılım kontenjanla sınırlıdır.

DE GRUBU ODTÜ SAĞLIK VE REHBERLİK MERKEZİNİN ODTÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN SUNDUĞU ÜCRETSİZ BİR HİZMETTİR. ÇEVRENİZDE ODTÜ ÖĞRENCİSİ OLAN VE BÖYLE BİR GRUBA KATILMAK İSTEYECEK KİŞİLERLE BU SAYFAYI PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

DE, yaygın kullanılan psikoloji yaklaşımlarından kimi temel konularda farklılıklar göstermektedir. Bu sebeple, katılımcıların internet üzerinden DE ile ilgili kimi temel bilgileri ön görüşmeye gelmeden önce gözden geçirmesi önerilmektedir.

Gruba katılacak kişilerin Davranışsal Esneme ile ilgili temel bilgilere ulaşabilecekleri internet kaynakları aşağıdadır:

 

Instagram: @aynagonul

Facebook: @dralibayramoglu

Web: www.aynagonul.com

Blog: blog.metu.edu.tr/bali

Davranışsal Esneme ile ilgilenen kişiler, en kapsamlı bilgiye kitaptan ulaşabilir. Kitapla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmek üzere,

Sevgiler. Selamlar.

Dr. Ali Bayramoğlu

Klinik Psikolog

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Sağlık ve Rehberlik Merkezi

Dr. Ali Bayramoğlu

Dr. Ali Bayramoğlu, psikoloji lisans ve klinik psikoloji alanında bütünleşik doktora eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi’nde klinik psikolog olarak çalışmaktadır. Başta Mesnevi ve Nasreddin Hoca fıkraları olmak üzere kendi kültürümüzün bilgi birikimini bağlamsal bilim felsefesi ve 3. dalga davranışçılığın gözlüğüyle yeniden okuyup psikoterapide yeni bir üslup olarak “Davranışsal Esneme” ve Aynagönül üzerine çalışmaktadır. Sistemli öğreti haline getirmeye çalıştığı müdahale yöntemini “Davranışsal Esneme” (DE) olarak adlandırmaktadır. Hazırlamış olduğu kitap ile gerek kullandığı dil gerekse geliştirdiği alıştırmalar ile herhangi bir kimsenin DE’yi kendi kendine öğrenmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Çeviri kitaplara alternatif olarak kendi dilimizde, kendi deyimlerimizi ve deneyimlerimizi kullanarak yeni bir kendi kendine öğrenme biçimini okuyucuya sunmaktadır. Kişilerin davranışsal katılıklarını gevşetebilecekleri, davranışsal bir esneme ihtimalini okuyucuya sunmaktadır. Ayrıca kitapta verilen bilgiler, kitapta bulunan ve günlük hayatta uygulanabilecek 42 alıştırma ile desteklenmiştir.