ODTÜ DEG – KAYNAKLAR

ODTÜ Öğrecileri için DEG Kaynakları

ÖNEMLİ: “D3Ğİ5İM E2BER B0Z4R”(“Ben değişmek istiyorum; ama kendimi ikna edemiyorum.”) (Tam Metin; pdf) BURADAN ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

ÖNEMLİ: DEG 2019 İLKBAHAR SEMİNER PROGRAMI SAYFASI AÇILDI. BURADA

ÖNEMLİ: ALTINCI HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: BEŞİNCİ HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: DÖRDÜNCÜ HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: ÜÇÜNCÜ HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: İKİNCİ HAFTA HAZIRLIK SAYFASI EKLENDİ. BURADA

ÖNEMLİ: (AÇIK MEKTUP) “Değişim ters köşe gelecek” YAYINLANDI. Mektuba BURADAN ulaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ: DEG OTURUMLARI, Sağlık ve Rehberlik Merkezi (Mediko) Binasının ikinci katındaki GRUP ODASI’nda olacaktır. (Ön görüşmeye geldiğiniz katta olacak).

İlk haftanın semineri oldukça önemli bir seminer olacak. Zor bir seminer olacak; ancak uzun vadede DEG’in temelini anlamak için hayati bir seminer olacak.

Seminerde anlatacağım bilgilerin ve yapacağım alıştırmaların neredeyse hepsine kitaptan ulaşabilirsiniz. Kitab hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için kitabın kapak resmine tıklayabilirsiniz. (ODTÜ dışındaki herkes DEG’leri buradan takip edebilir.)

Ayrıca DEG’de anlatacağım bilimsel bilgiler ile ilgili kaynakçaya doktora tezimden ulaşabilirsiniz. Doktora tezim İngilizce olsa da tezin sonunda Türkçe bir özet de bulunmaktadır. Ayrıca tezimin kaynakça kısmında konu hakkındaki önemli makaleler ve kitaplarla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. ODTÜ Kütüphanesinden ya da kampüs ağı içindeki bilgisayarlardan bu kaynakçaların pek çoğuna erişebilirsiniz.

Bayramoğlu, Ali (2011). Self-Compassion in relation to psychopathology. Ankara, METU.

(ODTÜ Kütüphanesinden tezi hem elektronik kopya olarak indirebilirsiniz hem de kütüphanede basılı kopya olarak inceleyebilirsiniz. ODTÜ dışından ulaşmak için ise internet üzerinden yukarıdaki tez başlığını  Google‘a  yazarak kampüs dışındaki pek çok kaynaktan tezi elektronik olarak indirebilirsiniz.)

Aşağıda önerdiğim DEG videolarını ya da yazılarını muhakkak okuyun.

Semirlerde bunlara gönderme yapacağım; ancak vakit kaybetmemek için bunları tek tek anlatmayacağım. Aşağıda önerdiğim sinema filmlerini ise izlemek zorunda değilsiniz. Ancak onlara da gönderme yapacağım. Vakit bulursanız izlemenizi tavsiye ederim.

Umarım hepimiz için faydalı bir süreç olur. Sevgiler. Selamlar. Dr. Ali Bayramoğlu

I. HAFTA: YENİ BİR BAŞLANGIÇ: FELSEFİ YIKIM

İlk hafta, OTOMATİK PİLOT’un temellerini ve “İYİ HİSSETME TOPLUMU”nun dogmalarını ele alacağız. Önemli bir seminer olacak. Semineri aşağıdaki paragraf ile özetleyebiliriz:

“Değişim; oldukça saçma, mantıksız ve çocukça gelebilir. Buna hazır olun. Değişim oldukça ters köşe gelecek. Tıpkı Kopernik, Einstein, Lavoisier gibi olacak. Yepyeni bir başlangıca ihtiyacımız var. Bu başlangıç, felsefi bir yıkımla başlayacak. Sonrası ise yeni bir dünya kurmak olacak. BŞKAA 1 DNYÜA MMKÜÜN.”

9 NOKTA VIDEOSU:

Lütfen ilk seminere gelmeden önce aşağıdaki videoyu izleyin. Bu bir çocuk bilmecesi. Bilmece sorulduğunda videoyu durdurun ve bilmeceyi çözmeye çalışın. Çözemezseniz, cevaba bakmayın. Ertesi gün tekrar deneyin. Olmazsa videonun tamamını, cevabıyla birlikte izleyin. Bu alıştırmayı seminerde yapmayacağım. Ama bu alıştırmaya önemli göndermeler yapacağım.

(Videonun ses kalitesi için kusura bakmayın. Video 2,5 sene öncesinden. Olur o kadar :D)

https://www.facebook.com/dralibayramoglu/videos/1671071339880670/

DÜŞÜNCELER DAVRANIŞLARIN NEDENİ DEĞİLDİR – NEDENSELLİK VIDEOSU:

Sözel Nedensellik ve Doğal Nedensellikler, ilk haftanın kritik bilgileri. Kitapta detaylı açıklamaları var. Ancak önemli olan aşağıdaki videoyu izlemeniz. Bu video oldukça kritik olacak:

https://www.instagram.com/p/BoV5cLkj1fR

“DÜŞÜNCELER GÖZLERİMİZİ KAPATAN EL GİBİDİR” VİDEOSU:

Aşağıdaki “Gözlerimizi Kapatan El” videosuna da gönderme yapacağım; ancak buradaki hikayeyi anlatmaya vaktimiz olmayacak.

https://www.facebook.com/dralibayramoglu/videos/1719784225009381/

“DÜŞÜNCELER DÜŞÜNCE” VIDEOSU:

Son olarak da aşağıdaki “Düşünceler Düşünce” videosu bizim için önemli bir metafor olacak.

https://www.instagram.com/p/BoBSLy9nvhc

Seminerlerde gönderme yapacağım filmler:

Bu filmleri izlemeniz şart değil; ancak vaktiniz olursa izleyin. (Her şeyden öte gayet güzel filmler). Diğer haftalarda gönderme yaptıkça listeyi genişleteceğim. Filmlerin IMDB sayfalarına gitmek için film başlıklarına tıklayabilirsiniz.

Büyük Açık (Big Short, 2015):
Oblivion (2013):
Matrix (1999):
Idiocracy (2006):
Dövüş Kulübü (Fight Club, 1999):