ODTÜ Öğrencileri için Açık Mektup

ANASAYFA

DEG SEMİNER SAYFASINA GERİ DÖN.

DEG 2019-2020 İLKBAHAR BAŞVURU SAYFASINA GERİ DÖN.

Sevgili ODTÜ’lüler,

Sizleri ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi bünyesinde düzenlemekte olduğum Davranışsal Esneme Grupları (DEG) hakkında bilgilendirmek istiyorum.

DE, ana akım psikoloji yaklaşımlarından farklı bir bakış açısını sunan açık kaynak ve özgür bir davranışsal yaklaşımdır. Aşağıdaki yazı umarım sizlere DE hakkında genel bir bilgi verir.

“İyi Hissetme Toplumu”, kendi dünya ihtimalini tek ihtimalmiş gibi sunuyor. Sanki seçtiğimiz hayatı yaşamaya başlamak için muhakkak önce “iyi” hissetmemiz gerekiyormuş gibi. Tuhaf bir “İyi Hissetme Paradoksu” içindeyiz. Ancak ya sürekli “iyi hissetmek” zorunda değilsek? Pek çok zaman olumlu düşünmeye çalışıyoruz. Hatta o kadar çok düşünüyoruz ki yaşamaya vakit kalmıyor. Ancak ya düşünceler, davranışların nedeni değilse? Değişim, pek çok zaman rahatsızlık verir, korkutur.

Ya değişim için ihtiyacımız olan şey, “iyi hissetmek” değil de “duygusal acı” ile temasımızı artırmaksa?

Sorun, balıklarda değil; sorun suda.

İnsanın iç dünyasını parçalardan oluşan bir makine gibi düşünmek zorunda değiliz. Bozuk parçalarımızı aramak zorunda değiliz.

Biz, “bozuk” değiliz.

Bilim felsefesindeki kök metaforlar değiştiğinde hiçbir şey eskisi gibi kalamaz. Değişmesi gereken sadece biz değiliz. İnsan ve davranışları ile ilgili bilimlerin de değişmesi gerekiyor.

Ya psikolojik deneyimler, hava durumları gibiyse? Ya onları kontrol edemiyorsak? Ya onları kontrol etmemize gerek yoksa? Ya önemli olan hava durumlarını kontrol etmek değil de insanın gideceği yönü bilmesiyse? Hüzün, kaygı ve tüm duygusal acılar, insanın gönlüne yağan yağmur gibidir. Yağmurdan kaçarak yaşanmaz. Yağmurun altında yürümek mümkün.

Özellikle dil bilimi, biyoloji, mühendislik, yazılım (GNU/Linux), sosyoloji ve bilim felsefesi ile ilgilenen herkesi Davranışsal Esneme ile tanışmaya davet etmek isterim. Davranışsal Esneme’nin disiplinler arası yaklaşımında muhakkak kendinizden bir şeyler bulacaksınız. DE seminerlerini terimlere boğulmadan sade bir dille ve günlük hayattan örneklerle hazırlamaktayım.

Bilgi, paylaştıkça artan nadir şeylerdendir. Gelin, açık kaynak bir psikoloji ihtimalini konuşalım ve (Linux benzeri) farklı bir psikoloji uygulama modelini konuşalım.

DE sadece farklı bir bilim felsefesi ile davranışsal bir çözüm önermez. DE, uygulamada da geleneksel/ana akım grup terapilerinden farklılaşır. DE, bir psikoterapiden daha çok bir spora benzer. Eğitimlere katılan kişilere uygulamalı bir felsefe ile birlikte yeni davranışsal beceriler öğretilir. DEG’de katılan kişilerden kendi özel bilgilerini paylaşması beklenmez. Tersine paylaşımı öğreten kişi yapar. Grupta DEG’i öğreten kişi, “duygusal acı” ile teması kendi yaralarıyla nasıl temas ettiğini göstererek öğretir. Katılımcılar onu gözleyerek öğrenir.

12 sene içinde hiçbir kurumdan maddi destek almadan DE’yi geliştirmekteyim. Tek isteğim DEG’in tıpkı GNU/Linux gibi açık kaynak ve bağımsız olmasıdır. ODTÜ SRM bünyesinde öğrencilerimize bu hizmet tamamen ücretsiz verilmektedir. İsteğim ise yakın zamanda bu hizmetin mezunlarımızı da kapsayacak şekilde genişletilmesidir.

Kampüs içindeki Davranışsal Esneme etkinliklerinden haberdar olmak için aşağıdaki bağlantıdaki başvuru formunu doldurabilirsiniz. En kısa sürede size geri dönülecektir:

ANASAYFA

DEG SEMİNER SAYFASINA GERİ DÖN.

Çevrenizde Davranışsal Esneme seminerlerinden faydalanacağını düşündüğünüz ODTÜ (lisans/lisansüstü) öğrencileriyle bu sayfayı paylaşırsanız, DEG’e en güzel desteği vermiş olursunuz.

Görüşmek üzere,

Sevgiler. Selamlar.

Dr. Ali Bayramoğlu – Klinik Psikolog

Dr. Ali Bayramoğlu

Dr. Ali Bayramoğlu, psikoloji lisans ve klinik psikoloji alanında bütünleşik doktora eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi’nde klinik psikolog olarak çalışmaktadır. Başta Mesnevi ve Nasreddin Hoca fıkraları olmak üzere kendi kültürümüzün bilgi birikimini bağlamsal bilim felsefesi ve 3. dalga davranışçılığın gözlüğüyle yeniden okuyup psikoterapide yeni bir üslup olarak “Davranışsal Esneme” ve Aynagönül üzerine çalışmaktadır. Sistemli öğreti haline getirmeye çalıştığı müdahale yöntemini “Davranışsal Esneme” (DE) olarak adlandırmaktadır. Hazırlamış olduğu kitap ile gerek kullandığı dil gerekse geliştirdiği alıştırmalar ile herhangi bir kimsenin DE’yi kendi kendine öğrenmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Çeviri kitaplara alternatif olarak kendi dilimizde, kendi deyimlerimizi ve deneyimlerimizi kullanarak yeni bir kendi kendine öğrenme biçimini okuyucuya sunmaktadır. Kişilerin davranışsal katılıklarını gevşetebilecekleri, davranışsal bir esneme ihtimalini okuyucuya sunmaktadır. Ayrıca kitapta verilen bilgiler, kitapta bulunan ve günlük hayatta uygulanabilecek 42 alıştırma ile desteklenmiştir.