“Kaygılanmamaya çalışmak” da “kaygı” değil mi?

Diyelim ki “kaygılanmak” istemiyoruz. “O zaman ‘kaygılanmamaya çalışmak’ gerekmez mi?” denebilir.

Evet, şimdilik mantıklı görünüyor.

Ne var ki hayat çok da mantıklı değil. En azından “düz mantık”lı değil.

İlginçtir 7’den 70’e bu tuzağa “cumburlop” diye atlıyoruz. Bakın duydunuz mu? Bir yerlerde biri atladı yine.

Ancak şöyle bir şey var ki “kaygılanmamaya çalışmak”, “KAYGI”nın kendisi…

Hatta ta kendisi!

“Oh güzel… Kaygılı değilim değil mi? Kaygılı mıyım? Yok canım. Kaygılı değilim herhalde. Ne kadardır kaygılı değilim ben? Yani tamam şimdi kaygılı değilim gibi görünüyor ama bu durum ne kadar sürer? Bu kaygısız durum ne kadar sürecek? Ya tekrar kaygılanmaya başlarsam? Kaygılı mıyım şimdi? Yok değilim herhalde. ‘Herhalde’ dediğime göre… Hay aksi. Yo yo yo. Bir saniye, bir saniye. Yoksa… Kaygılı mıyım? Yok değilim herhalde. Hiii! Bak yi-ne ‘her-hal-de’ de-dim. Ya Allah aşkına doğruyu söyleyin kaygılı mıyım değil miyim?”

Önce şunun altını çizelim. Sorun bizde değil. Sorun düşünce ve duyguları kontrol etme çabasında. İnsanların sorunu kaygı değil. Çoğu zaman insanların sorunu “kaygıdan kaygılanmak” ya da “üzüleceğim diye üzülmek”. Cumburlop! Bazı duygulardan kaçmaya öyle koşullamışlar ki bizi “korkudan korkmak”tan fırsat bulup da bir şeylerden şöyle doğrudan korkamıyoruz. Sevineceğim diye sevinir gibi oluyoruz; ama sevinemiyoruz bir türlü.

Davranışsal Esneme ve Aynagönül der ki: “Size iyi hissetmeyi öğretmek isteyen çok olur; ancak ben duygusal acıyla temas etmeyi öğretmek istiyorum. Çünkü her doğum sancılıdır. Yaşantısal deneyimler de düşman değil, yeni doğuma yol gösteren ebelerdir.”

“Cumburlop!” Duydunuz değil mi? Birileri bir yerlerde yine atladı.

Ama duygular ve düşüncelerle doğrudan temas edebilmek ve gönlü geniş olmak bizi bu hayatta esnek tutar. Ve ancak böylece anda olur ve huzura geliriz. Unutmamak gerek, ne güzel demiş eskiler: “Savaşın korkusu savaştan beterdir.” Aynısı depresyon, kaygı, panik atak, takıntılar, reddedilmek için de geçerli. İsterseniz bir kağıda yazarak başlayın: Bakalım sizin için neyin korkusu kendisinden beter?

__ korkusu __ beter.

Günlük yazıları Instagram’da takip edebilirsiniz. @aynagonul

[Dr. Ali Bayramoğlu, “Başka Bir Dünya Mümkün”]  Kitap hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Kitabı bulabileceğiniz bağlantılar:

Hepsi Burada / Kitapyurdu Arkadaş Kitabevi / Pandora Babil /Oda Kitap / D&R / idefix / KitapBulut / Kitap Koala

Doğan Kitap ve pek çok çevrimiçi kitabevinde…
Kitap satan her yerde

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *