Şaşı Çırak

Bich Tran from Pexels

[Dr. Ali Bayramoğlu, “Başka Bir Dünya Mümkün”]  Kitap hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

“İYİ HİSSETME TOPLUMU” duygu ve düşünceleri ikiye bölerek insanı ŞAŞILAŞTIRIR. Örneğin duygular bir bütünken çift görünmeye başlar. Bir bakarsınız kimisi OLUMLU olmuştur kimisi de OLUMSUZ.

Sevdiğim birini kaybettiğim zaman gönlümü kaplayan bir yas ya da hüzün nasıl olur da olumsuz olur? Böylesi bir durumda eğlenmeye kaldığım yerden devam etmek, nasıl olur da olumlu olur? Şaşılaşan insan, çift gördüğü duyguları ele alırken olumsuz olanlardan kurtulmaya çalışır.

Bu konuda Marina Abramovic isimli bir sanatçının çok güzel bir sözü var. Diyor ki: “Eğer aşk acısı çekmek istemiyorsanız, aşık olmayın. Sonra yıllar geçince de niye aşık olmadım diye acı çekersiniz.” Kitapta daha uzun bir şekilde bir Mesnevi hikayesi olan “Şaşı Çırak ve Ustası”nı ele aldım ancak burada özetle şunu diyebilirim: “Sana raftaki şişeyi getir dedim; ancak sen iki şişe var diye ısrar ettin. E o zaman istemediğini kır ve öbürünü getir, dedim. Ama bir baktın, istemediğini kırınca istediğin şişe de yok oldu.

Bu da böyle Şaşı Çırak, “olumsuz” duyguları yok ettikçe “olumlu” duyguların da yok olmasına hiç şaşırma! Dedim ya sana: O rafta iki şişe yok, tek şişe var.”

DAVRANIŞSAL ESNEME; KABUL, KONTROL, AYNAGÖNÜL (ANDA OLMA), MESAFELEME, MİSAFİRHANE BENLİK, DEĞERLER VE SADAKAT becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bir psikolojik yaklaşımdır.

DAVRANIŞSAL ESNEME, toplum tarafından OLUMSUZ olarak etiketlenen duygu ve düşüncelerle temas  edebilme becerisini artırmayı hedefler.

Kitapta (sayfa 38-42) “İKİ ŞİŞE VE HEDONİZM PARADOKSU” ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kitap, pek çok bilginin yanı sıra günlük hayatta hemen ŞİMDİ ve BURADA uygulanabilecek 42 farklı alıştırmayı da içermektedir.

Günlük yazıları Instagram’da takip edebilirsiniz. @aynagonul

[Dr. Ali Bayramoğlu, “Başka Bir Dünya Mümkün”]  Kitap hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Kitabı bulabileceğiniz bağlantılar:

Hepsi Burada / Kitapyurdu / Arkadaş Kitabevi / Pandora / Babil /Oda Kitap / D&R / idefix / KitapBulut / Kitap Koala

Doğan Kitap ve pek çok çevrimiçi kitabevinde…

Kitap satan her yerde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *