“İçimizdeki ses” biz değiliz: O sesler birer yankı

[Dr. Ali Bayramoğlu, “Başka Bir Dünya Mümkün”]  Kitap hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

“İÇİMİZDEKİ SES” hem kendi yaşamımız boyunca öğrendiklerimizin hem de onbinlerce yıllık ortak bir koşullanmanın bütünüdür. İçimizdeki ses, ne bir düşmandır ne de bir dost. “ACI GÖRDÜN KAÇ HAZ GÖRDÜN TUT” kuralı, onbinlerce yıldır insanoğlunu hayatta tutan bir koşullamadır. Eğer doğada ölümle burun burunaysak “içimizdeki ses”e biraz daha kulak verebiliriz. Neticede onbinlerce sene, doğada hayatta kalırken böyle koşullandık. Bu sebeple bir yılanla daha ilk karşılamamızda “içimizdeki ses” “KAAÇ!” ya da “DOKUNMA!” diyebilir. Böyle bir koşullanma için kim bilir kaç kişiyi feda ettik daha önce?

Ancak bir bakalım etrafımıza, onbinlerce sene boyunca içinde koşullandığımız o doğadan bir eser var mı? Tamamen farklı bir çevre yarattık.

İnsanın doğasında tasarruf, kariyer yapmak, trafik ya da sınav/ödev var mı? Yok, bunları biz uydurduk. Ancak doğada acıdan kaçmaya, zehirlenmemeye ve kabaca bir gün daha hayatta kalmaya odaklanan “içimizdeki ses” şimdi oldukça ŞAŞKIN olmalı. Peki biz? Daha da şaşkınız.

Bu sebeple terapilerin vazgeçilmez repliği şudur: “Dedikleriniz çok doğru ama içimde bir yerlerde…” Bir kaplan gördüğünde kaçmak isteyen OTOMATİK PİLOT; zahmet ya da can sıkıntısı gördüğünde de aynı şekilde kaçmaya çalışıyor. Ancak hayatımıza ANLAM katan şeyler, sadece HAZdan mı oluşuyor? Emek, çaba ya da sabır, her zaman HAZ veriyor mu?

Onbinlerce yıl işe yaramış olan OTOMATİK PİLOT’un ACI GÖRDÜN KAÇ HAZ GÖRDÜN TUT kuralı çuvalladığı için “içimizdeki ses” kimi zaman verdiği cevaplarla bizi uçurumlara sürüklüyor:

Brokoli? YEME. Çikolota? GÖTÜR. Ders? BİRAZDAN. Dizi? 1 BÖLÜM DAHA. Emniyet kemeri? SALLA. Uyan? 5 DAKİKA DAHA. Ders? YARIN. Televizyon? 30 DAKİKACIK DAHA.

Davranışsal Esneme, “İçimizdeki ses”in gerçek benliğimiz olduğu varsayımına itiraz eder. Gerçek benlik sessizdir, içeride bir ses varsa o büyük ihtimalle kulaklarımızdan içeri kelimelerle sızan toplum yani “OTOMATİK PİLOT”tur.

İÇİMİZDE BİZDEN DAHA GERÇEK BAŞKA BİRİ YOK.

Günlük yazıları Instagram’da takip edebilirsiniz. @aynagonul

[Dr. Ali Bayramoğlu, “Başka Bir Dünya Mümkün”]  Kitap hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Kitabı bulabileceğiniz bağlantılar:

Hepsi Burada / Kitapyurdu / Arkadaş Kitabevi / Pandora / Babil /Oda Kitap / D&R / idefix / KitapBulut / Kitap Koala

Doğan Kitap ve pek çok çevrimiçi kitabevinde…

Kitap satan her yerde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *