PMI, Satın alma yöneticileri endeksidir. PMI endeksi ile ekonominin gidişatı tahmin edilebilir. PMI endeksi GSMH değişimleri tahmin edilebilir.

Satın Alma Yöneticileri: Büyük şirketlerin, satın alma sürecini(ham madde tedarikinden, üretim ve ürünün müşteriye ulaşmasına kadar süren bir süreç ) yöneten kişiler.

PMI , şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Temel olarak büyüme tahminlerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşır. Bu ankette şirket satın alma müdürlerinin, aylık periyotlarla mal ve hizmet talepleri konusunda nasıl pozisyon alacakları konusunda sorular yer alır. Amaç bu müdürlerin eğilimlerini incelemektir.

PMI birden fazla endeksin birleştirilmesinden elde edilir. Bunlar:

  • Yeni Siparişler (%30)
  • Tedarikçilerin Teslim Süresi(%15)
  • Girdi Stoku(%10)
  • Üretim(%25)
  • İstihdam(%20)

PMI aylık olarak hesaplanır. Bir önceki ay 50 olarak kabul edilir. Mart ayı pmi 56, nisan ayı  pmi 50 ise nisan ayında, hiçbir artış olmadığı yorumu yapılabilir. Yani 50’yi görüyorsanız bir önceki aya göre artış veya azalışın olmadığını anlayabilirsiniz.

50’nin altı ekonomide daralma beklentilerini göstermekte, 50’nin üstü ise ekonomide büyüme beklentisinin olduğunu göstermektedir.

 

Referans:

http://www.bireyselyatirimci.com/pmi-endeksi-nedir/