Eğitimde en doğru öğretme şekli yoktur. Her yöntem ya da sistem hem olumlu yönleri barındırır hem de olumsuz yönleri. Bir yöntemin yararları ve sınırlandıklarını bilinirse, uygulayan kişiye büyük yardımı olur. Bilgisayarlı eğitim birçok yarara sahiptir. Bilgisayar destekli eğitim sayesinde öğrenciler kendi hızlarında ve seviyelerinde ilerleme fırsatını bulurlar. Bu da öğrenci merkezli bir eğitim ortamı yaratılması için önemlidir. Bilgisayar destekli eğitimler en sıkıcı konuyu bile ilginç hale getirilmesinde kullanılabildiğinden dolayı görsel ve işitsel uygulamalar sayesinde etkili ve kalıcı öğretme gerçekleştirilebilir. Öğrenciler anında geri dönüt alabildiklerinden dolayı, eksikliklerini anında giderebilme fırsatı bulurlar. Sınıf içinde gerçekleştirilmesi zor ve imkansız olan deneyleri ve aktiviteleri, bilgisayar destekli ortamlara inceleme ve öğrenme fırsatını bulan öğrenciler ufuklarını genişletebilirler. Bilgisayar destekli eğitimler, öğretmenin zamanı etkili kullanmasında da etkilidir. Tahtaya yazı yazmakla zaman kaybetmek yerine, bu zamanı öğrencilerin anlayışlarının gelişmesi için kullanabilir. Bilgisayarlı eğitimin olumlu yanlarının olması yanı sıra sınırladıkları da var elbette. Bilgisayar destekli eğitimde öğrenciler arasında yüz yüze bir iletişim olmadığından dolayı, fikirlerini ve düşüncülerini paylaşamazlar. Bu da öğrencilerin sosyalleşmesine yani günlük hayata katılmaları noktasında negatif bir etkiye sahiptir. Bilgisayar destekli programlarda kesin doğrular olduğundan dolayı, öğrenciler cevabı net olarak bulamadığında gidiş yollarının doğru ya da yanlış olacağını gösteren mekanizma bulunmamaktadır.Öğrencilerin bu programları etkili bir şekilde kullanabilmeleri için iyi birer bilgisayar okuryazarı olmaları şarttır.Öğretmenlerin bu yararları ve sınırlamaları dikkate alarak, uygun programları belirlemeleri gerekmektedir. Bu noktada öğrencilerin görüşleri ve fikirleri mutlaka dikkate alınmalıdır.

Referans: http://w2.anadolu.edu.tr/aos/kitap/IOLTP/2276/unite08.pdf

Detaylı bilgi: http://bote.hacettepe.edu.tr/wiki/index.php/Bilgisayar_Destekli_E%C4%9Fitim_(BDE)

1. Paylaşım için teşekkürler.