BENZİN KOKUSU DUYMAYACAĞINIZ BİR ARABA İSTER MİSİNİZ?

27 August 2014

Yakıt fiyatlarının epey pahalı olduğu ülkemizde alternatif binek araçları ilgimizi çekiyor. Asfaltı eriterek uçarcasına yanımızdan geçip giden o lüks arabalara itinayla bakmışızdır. Üstü açık spor arabalar, tek kapılı alçak tabanlı sürat arabaları, yüksek tavanlı geniş koltuklu büyük arabalara imrenmemek mümkün değil. Fakat bunlardan birine sahip olsak bile benzin-mazot fiyatları, hasar giderleri, kontroller, sigorta, kasko derken epey masrafa sebep olacaklarını unutmamak gerekiyor. Bir arabam olsa yakıtı hiç tükenmese masraf yapmasam yarı yolda benzinlik aramasam diyorsanız, bu yazıyı dikkatle okumanızı tavsiye edeceğim.

Elektrikli Araçlar Hakkında Bildiklerimiz

Bir sokak röportajında insanlara arabalarının olup olmadığı ve aylık yakıt tüketimiB sorulmuş. Alınan cevaplar doğrultusunda elektrik, hidrojen, güneş enerjisi ve su ile çalışan arabalar hakkında bildiklerini söylemeleri istenmiş. Çoğu araç sahibi su ve güneş enerjisiyle çalışan arabaların üretilmiş olduğundan haberdar, fakat onlardan isteyip istemedikleri sorulduğunda verdikleri yanıtlar şaşırtıcı.

Taksi şoförlü bir bayın söyledikleri dikkat çekici: “Ben her gün saatlerce araç kullanıyorum, kilometrelerce yol kat ediyorum. Kazancımın bazen yarısını benzine harcıyorum. Ülkemde benzin fiyatı yüksek. Ama suyla çalışan araba yapsalar ben almam. Özel, saf su gerekir ona bence. Sıcaklık da önemlidir. Araç içi 35-40 dereceyi görebiliyor. O arabalar tutmaz burada.”

Görüldüğü üzere insanlar yakıt masrafından kurtulmak istiyor ama alternatif araçların hassasiyetinden şikayetçi. Ülkemizde ise bu araçlar günlük kullanım için değil özel yarışlar için üretilmekte. Özellikle her sene yaz aylarında Tübitak alternatif araçlar için üniversite öğrencilerine bir yarışma düzenliyor ve her üniversite kendi aracının tanıtımını yaparak hız yarışına giriyor. Hidrojenle gideni, güneş enerjisiyle kasıp kavuranı bu yarışlarda birincilik için hareket ediyor.

Bu tarz yarışlar gençlerimizi alternatif araç üretmeye yatkın hale getirse de ülkemizde üretime dökülmemiş olması  çalışmaları sadece projelerde bırakıyor. Ülke dışında üretilmiş elektrikli bir araba var ki özelliğinden çok fiyatıyla konuşuluyor gibi.

Beş Yüz Bin Dolarım Var Diyene Elektrikli Araba

Alternatif arabalarda mantık şudur:

-Güneş enerjili araç için, panellere alınan ısı mekanik enerjiye çevrilir ve motoru çalıştırır.

-Hidrojenli araç için, havada serbest halde bulunan hidrojeni borularla alır likit hale getirip yakıt olarak harcar ve motor çalışır.

-Elektrikli araçlarda da birçok düşük voltajlı piller kullanılır, elektrikli motorlar yardımıyla verilen elektrik akımı hareket enerjisine çevrilir.

Renovo Motors Firması yarım milyonluk bir elektrikli lüks spor araba üretti. İki motoru ve arkadaki diferansiyele enerji aktarımını sağlayan bir şaftı var. 500 beygir gücündeki araç 3.4 saniyede 100 km hızı görüyor. Li-ion bataryaları hızlı şarj ile 30 dakikada doluyor. Mercedes, BMW gibi firmalara rakip çıkmış olsa bile bu iki marka araçlarını bluetooth ile şarj etme peşinde.

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *