OTURMADAN OTURMAK

30 August 2014

Ne yazık ki her insan dünyaya sağlıklı bir şekilde gelemiyor. Doğuştan gelen rahatsızlıklarla vücutta bazı değişiklikler olması, bazı organlarımızın işlevindeki bozukluk ya da sonradan geçirilen kazalarda uzuvların yitirilmesi psikolojik olarak insanı yıkar ve kabullenmişlik duygusu gelişene kadar sosyal aktiviteleri ve günlük işleri aksatır maalesef.

Bilim adamları da bu duruma yıllar boyu çare bulmaya çalışmış ve birçok deneyler yapmıştır. En basitinden koltuk değnekleri ile sağlam bacaktaki yükü tüm bedene dağıtmayı düşünerek hafifletmeye çalıştılar. Çeşit çeşit değnekler üretildi. Ergonomik, hafif ve sağlam birçok  koltuk değneği… Bu çağa doğru yaklaştıkça daha teknolojik ürünlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Mesela, batarya ile çalışan ve bataryadan enerji alarak hareket edebilen değnekler üzerinde çalışılıyor. Hatta yine bilimsel araştırmaları ve teknolojik anlamdaki icatlarıyla adından sıkça bahsettiren İsviçre, bu alanda da bir çalışmaya sahip.

Sandalyesiz Sandalye ile Ayakta Oturabilirsiniz

İsviçre’deki Noonee isimli firma sağlık sorunları olan ve ayakta durmakta güçlük çeken ayrıca işi dolayısıyla uzun süre ayakta durması gereken insanların imdadına yetişti. Fikir firmanın CEO’sundan çıkıyor. Ayakta geçirdiği uzunca sürelerde oturma imkanı olmadığından kimsenin görmeyeceği hayalet sandalye olsun ve üzerine oturarak çalışabilsin istemiş. Epey zaman sonra teknolojinin de gelişmesiyle içine bu düşüncesini gerçekleştirme isteği doğmuş ve mühendislik üzerine kurulu olan ETH Zurich Üniversite’ne fikrini yollamış. Üniversite de gerekli donanımı sağlayarak sisteme bir de batarya eklemiş ve prototip aşamasındaki sandalyesiz oturma cihazını üretmiş. Adı  da “Chairless Chair” olmuş.

Mağazalarda, açık sahada, şantiyelerde çalışan onca insanın işini kolaylaştıracak cihaz, son zamanlarda başlatılan giyilebilir teknoloji furyasından ilham almış görünüyor. Bacaklara ve kalçaya geçirilen oyulmuş bu demir parçaları eklem yerlerinde esneyecek şekilde tasarlanmış insan iskeletini dış giyim olarak karşımıza sunuyor. Cihaz, esnek ama dayanıklı olan süngerimsi karbon-fiber malzemeden üretilmiş ve alüminyumla desteklenmiş. Ürünün tamamı 2 kilogram ve 6 V’luk bir pille çalışıyor. İster tam oturun, ister eğilme pozisyonunda durun isterseniz yürüyün, zıplayın.

Oturmak istediğinizde butonuna basarak cihazı kitliyorsunuz, vücudunuzu oturuyor vaziyette tutuyor. Bu basit tasarımlı, kullanışlı ürün için bazı eleştiriler yapılmış. Kimi çalışma disiplinine aykırı buluyor, kimi çok faydalı buluyor kimiyse estetik görüntüsünün olmadığından şikayetçi. Firma ise gelişen teknolojiyle birlikte ürünün geniş yelpazeli yazılımını gerçekleştireceğini ve %40’lık oranda yapay zeka ekleyerek cihazın düşünme yetisine sahip olabileceğini savunuyor.

Giyen kişi oturmak istediğinde bunu kas yorgunluğundan, kandaki oksijen seviyesinden ve hormonlar yardımıyla anlayabilecek ve istenen düzeyde otomatik indirmeyi sağlayacak. Böylece insan düşünce yapısıyla  ya da alternatif seçenek olan fizyolojik durumuyla mekanizmaya bilgi aktarımı ve sinyaller gönderecek ve ürünü hareket ettirmiş olacak. Böylelikle yapay zeka çalışmalarıyla gündemde olan bilim dünyasına yeni bir düşünce eklenmiş oldu.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *