ÖLMEYE DEĞER HAYAT OYNAMAYA LAYIK

7 September 2014

Akıllı telefon, Tablet PC derken cebimizdeki bilgisayarın sayısı her geçen gün artıyor.  Cep telefonları ve tabletlerin sürekli yanımızda bulunması ufak bir boşlukta elimizi çantaya atmamıza sebep oluyor. Yolculuk yaparken, işte mola sürelerinde, okulda, tatilde hatta sokakta yürürken bile elimizden düşürmediğimiz bu akıllı cihazlar, sosyal paylaşım siteleri, mailler, aramalar, müzik çalma gibi özellikleriyle oyalıyor bizi. Fakat hepimizin bildiği üzere tüm bunların yanında listede ikinci sıraya oturacak uygulamalar var ki vaktimizin çoğunu hatta müsait olmadığımız zamanlarımızı bile gasp eden bir o kadar da zevk veren yazılım olma özelliğini taşıyor.

Evet, oyunlardan bahsediyoruz. Android ve İos işletim sistemlerinin uygulama marketlerinde her yaşa her zevke hitap eden oyunların bulunması boş vakti değerlendirmek için alternatifler sunmakta. Bu yıl fazlaca çıkan birçok oyun içerisinde bahsedeceğimiz öyle bir oyun var ki kişisel yorumumu ekleyecek olursam şu ana kadar oynadığım oyunlar arasında en fantastik ve etkileyici olanı diyebilirim. Tavsiye üzerine oynadığım ve bayıldığım oyun: A Life Worth Dying.

Oyunun Tasarlanma Aşaması ve Detaylar

Amerika’daki bir Türk yazılımcının tasarladığı oyun, yazılımcının siber alemle gerçek hayatı bütünleştirip dış dünyada insanları etkileyen bir oyun programı yazmak istemesi üzerine ortaya çıkmış. Programcımız Mutlu Işık, bu oyun ile medya tarafından da epey övgü görmüş.

Büyük korkusu hafızasını yitirmek olan Işık, oyunu New York Times’da yayınlanan bir makaleyi okuduktan sonra hafıza geliştirme, beyin jimnastiği üzerine düşüncelere dalmış ve araştırmalar yapmış. “N adım geri” isimli bir sistemle bu korkuyu yenmeye bir çözüm bulabileceğini düşünmüş. Bunun sonucunda da sistemi kendinde denemeye ve egzersizleri yapmaya başlamış fakat epey zorlanmış.Unutmanın ne kadar kötü olduğunu vurgulayan Işık, sistemi geliştirmeye ve Alzheimer için bilince destek olacak çözüm çabası içine girmiş.

Oyun Nasıl Oynanıyor?

Kişisel hayatını, ailesini, dostlarını bu zor karar için ikna eden tasarımcımız oyunu kendi hayatı üzerine kurmuş. Oyunda Işık’ın kendi sesiyle kayıtlara ve videolara rastlıyoruz. Başlangıçta sadece taze anılarla çekilen videolar var. İlerlemenize bağlı anıların değeri de artıyor ve geçmişe gidiyorsunuz. Fakat ileri seviyelerdeyken başlangıçta gördüğünüz bir videoya da rastlayabiliyorsunuz. Bunun amacı hafızayı canlı tutabilmek.

Oyun 3 aşamadan oluşmuş ve ilk iki aşamayı dikkatle takip etmeniz gerekiyor. Çünkü aşama 3’de sizde ilk aşamadaki bir işareti istiyor. En zor aşamasının üçüncüsü olduğunu düşünüyorum. .Çünkü size görüntüler ve bazı ses kayıtları veriyor ki bunlar farklı şekilde eşleşebilir ya da  birkaçı bir anda uyuşabilir. Burada ekrana basılı tutuyoruz ve yine bir video izliyoruz.

Şu an için sadece iOS işletim tabanlı cihazlar için satışa sunulmuş olan oyun çok yakında Android için de üretilecek. Hafızasına güvenenler, buyrun.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *