AMOLED VE LCD

27 August 2014

Mobil cihazlarda, Tablet PC’lerde markalaşma yolunda sürekli yeni ürünlerin, tanıtımların çıkması tüketicinin zihnini karıştırıyor. Android işletim sistemi mi olsun, iOS işletim sistemi mi? AMOLED ekranlı ürünler mi daha avantajlı LCD ekranlı ürünler mi? Hangi cihaz daha kullanışlı, hangisinin bataryası daha uzun süre dayanıyor önemli. Cihazlarda farklı tipte ekranların kullanılıyor olması  her ne kadar konu üzerinde pek çok defa konuşulmuş olsa da bu ekranları yüzeysel bir incelemeye alma gereksinimi oluşturdu.

Amoled Ekran  ve LCD Ekranın Tanımı

Bu ekranların başlıca farklılığı aynı resmi farklı parlaklıkta göstermeleri. Öncelikle Amoled’den bahsedelim. Elektronikte birçok devrede kullanılan ledleri ekranlarında kullanan Samsung, Amoled ekranlarda zirvenin sahibi. Peki neden bu ekranı kullanıyor bu büyük firma, nedir  Amoled’in özelliği bir bakalım. Kelimenin içeriğindeki OLED, organik ledin kısaltması. Teknik açıdan bakarsak sistem çok basit. Ekranın yapısında birçok diyot var ve bunların hepsini birbirinden ayrı şekilde kontrol edebilebiliyor.

Bu basit ve kullanışlı sistem renklerin daha parlak görünmesini dolayısıyla renk seçeneğinin daha fazla olmasını sağlıyor. Bu ekranlar daha geniş renk çemberi, daha canlı ve parlak görseller demek. Her renk için de enerji seviyesini değiştiriyor ve güç tüketimi görsellere göre değişiyor. Bu değişiklik ekran ömründe etkin rol oynuyor. Harcanan enerjinin miktarına göre ekran soluyor, eskiyor.

Doğal renkleri yansıtan LCD ekran kullanıcılarından SONY ise  neden bu modeli tercih etmiş, ürünlerinde LCD kullanmasının sebebi nedir görelim. İngilizce Liquid Crystal Display (Sıvı Kristaller) kelimelerinin baş harflerinin alınmasıyla adlandırılmış bu ekran tipi isminden de anlaşılacağı üzere kristal bir yapıya sahip.

Çalışma prensibi ise şöyle:

Gömülü sistemde ekran, elektrik akımıyla farklı pozisyonlara geçiyor. Akım almadığı zaman bükük durumda fakat elektrik akımı verilince düz hale geçiyor . Önünde ve arkasında filtreler var. Arkadaki filtrenin de gerisinde ise aydınlatma paneli ve ön tarafta gelecek ışının renklenmesini sağlayacak renk filtreleri bulunuyor. Akımı yolladık, kristaller hareket etti, ışık kırılarak geçti öndeki renk filtrelerine gelecek ama bu yolladığımız ışığın kaynağı nedir? Şöyle ki sistem sadece üzerine gönderdiğimiz ışığa etki edebilir ve renklere dönüştürebilir. Bu ışık da sistemin arka tarafında bulunan kaynaktan gelir.

 Karşılaştırma

Lcd’de renkler Amoled’e göre daha mat ama normale daha yakın görünür. Güç tüketimi Amoled’deki gibi her renge farklı enerji seviyelerine inip çıkma prensibiyle ilerlemez. Aksine dengeli bir enerji akışı vardır ve ekran ömrü Amoled ekranlı cihazlara göre daha uzundur. Fakat batarya ömrü olarak düşündüğümüzde Lcd ekranlı ürünlerin ömrü kullanılan sistem sebebiyle daha kısa olacaktır.

Sonuç olarak  canlı renkler ve uzun batarya ömrü isterseniz Amoled, normale yakın renkler uzun ekran ömrü isterseniz Lcd ekranlı ürünler almanızı tavsiye ederiz.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *