CEBİNİZİ DE KENDİNİZİ DE YAKMAYIN

7 September 2014

Geçenlerde bir teknoloji marketine yeni ürünler var mı diye bakmak için gitmiştim. Çoğu ürün daha önce incelemesini yaptığımız halen de kullanılan cihazlar. Ben ürünlere göz atarken müşterilerin soruları dikkatimi çekti. Satış görevlisine aldıkları telefonun aşırı ısındığını, bataryasının çabuk tükendiğini söylüyor ve birkaç işe yarar tavsiye duymak istiyorlardı. Bazı yanlış kullanımlar, alınan cihazın kullanıcı tarafından tanınmaması ve hatalı üretim sonucu birçok insan ürünlerden zarar görüyor. Yapılan haberler de göz önüne alınırsa birkaç tavsiye ve bilgilendirme yapmayı gerek gördük.

Akıllı Telefonlar ve Tabletler Nasıl Kullanılmalı?

Teknolojiye olan bağlılık sonucu sürekli şarjda kalan telefonlar, tükenen batarya yerine takılan yan sanayi ürünü bataryalar cihazların aşırı ısınmasına sebep olur ve patlamaya yol açabilir. Gece boyu bataryayı şarj etmenin cihaza bir zararı olmaz. Bildiğimizin aksine şarj edilen ürün şarj işlemi tamamlandıktan sonra adaptörden gelen akımı keser ve bataryayı muhafaza eder. Cihaza zararı olmayan bu uzun süreli şarjın zararı insanlaradır ne yazık ki. Şarj süresi boyunca cihazı yatağımızdan, bedenimizden uzak bir yere koymalı ve hatalı üretimden kaynaklı batarya sorunu sonucu patlama, ısınma sonucu bedenin yanma tehlikesinin önüne geçmeliyiz.

Bu tarz sorunların son örneğini Dionne Baxter ismindeki iPhone kullanıcısından dinledik. 24 yaşındaki Baxter, yatmadan önce iPhone 4’ünü şarja takıyor ve yatağında kalan telefonuyla uykuya dalıyor. Sabah uyandığındaysa sol göğsünün acısıyla banyoya koşan bayan, göğsünün büyük kısmının yanık olduğunu ve kabardığını görüyor. Ayrıca hastanede öğrendiğine göre de bu durumla karşılan ilk kişi değilmiş. Yaşadığı talihsizlik sonucu tedavi gören genç annenin yasal hakkı olup olmadığı ve varsa kullanıp kullanılmayacağı merak konusu.

Uyarıları cihaz için algılayan kendi sağlığını hiçe sayan kullanıcılara önerilerimiz şunlar olacak:

-Telefon ve tabletlerinizde orijinal parçalar kullanın, taklit parçalardan uzak durun.

-Cihazları haftada bir kapatın ve kullanmayın, dinlenmeye bırakın.

-Şarjdayken ürünü kullanabilirsiniz bataryaya bir zararı olmaz fakat beklenmedik bir ısınma yahut patlama gerçekleşebilir. Yine şarjdayken telefon görüşmesi yapan bir hostesin telefonu uçakta patlamıştı.

-Bir de yeni alınan ürünü 24 saat şarjda bırakmak fikri de doğru sanılan yanlışlardan. Ürünün batarya doygunluğunun sağlanması için maksimum 8 saat kapalı halde şarjda tutulması yetecektir.

-Cihazı şarj etmek için illa ki kapanmasını beklemeye de gerek yok. Şarj seviyesi orta düzeydeyken bile şarja koyup geri alabiliriz. Geri almanın sakıncası ise ani kesilen akımla cihaza şok etkisi verme ihtimalinin olması.

Vermiş olduğumuz birkaç küçük tavsiyeyle birlikte yanlış kullanımın insan sağlığına verdiği zarara dikkat çekiyoruz. Taklit ürünlerden kaçınmak ve cihazı kalp seviyesinden aşağıda tutmak yayılan radyasyondan yaşam kaynağımız kalbimizi koruyabilir. Ayrıca tenimizde hissettiğimiz en ufak bir sızı ve acıda doktora gitmeliyiz.

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *