GWS Blog

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları / Gender and Women's Studies

Kadın Gazetecilere Cesaret Ödülü

Gazetecilikte Cesaret Ödülleri dünyanın farklı yerlerinde tehditlere ve politik baskılara rağmen habercilik yapan dört kadın gazeteciye verildi.

New york – BİA Haber Merkezi
27 Ekim 2011, Perşembe

Bu seneki Gazetecilikte Cesaret Ödülleri (Courage in Journalism Award) dünyanın farklı yerlerinden dört kadın gazeteciye verildi.

Tehlike, tehditler ve politik baskılara direnen Meksika’daki Zeta gazetesi editörü Adela Navarro Bello, Reuters Haber Ajansı İran Şefi Parisa Hafezi ve Tayland gazetesi Prachatai‘ın web editörü Chiranuch Premchaiporn Gazetecilikte Cesaret ödülünü,  BBC muhabiri Katie Adie Uluslararası Kadın Medya Derneği’nin (International Women’s Media Foundation, IWMF) Hayat Boyu Başarı Ödülü’nü aldı.

IWMF yöneticisi Liza Gross, “Yaşadıkları ülkelerde gerçekleşen olayları tüm baskılara rağmen aydınlatmak için çalışan bu cesur kadınları tanımaktan mutluluk duyuyoruz. Onlar basının toplumdaki önemli rolünü temsil ediyorlar” diye konuştu.

IWMF üyesi Judy Woodruff, “IWMF olarak, bulundukları yerlerdeki önemli haberleri duyurmak için hayatlarını tehlikeye atan bu kadınları ödüllendirmekten onur duyuyoruz” dedi.

Tehditlere ve şiddete rağmen haberciliğie devam

Navarro yüzde 60’ı kadınlardan oluşan bir ekibi yönetiyor. Suç ve yozlaşma konulu haberlerine sansür uygulanmasını reddeden Navarro, 1988’de ve 2004’te öldürülen iki Zeta editörünün cinayetiyle ilgili araştırmalar yaptı ve Tijuana’daki uyuşturucu kartellerinin üyelerinin isimlerini yayınladı. Navarro ödülünü alırken “Biz her yere gidip, herşeyi haber yapıyoruz. Sessiz kalmayacağız” diye konuştu.

Hafezi polis şiddetine uğradı, İran Devrim Muhafızları tarafından tehdit edildi ve İran’daki baskıları dünyaya duyurmak için çalışmaya devam etti.

Premchaiporn, editörlüğünü yaptığı web sitesinde bir okuyucunun Tayland hükümetini eleştiren yorumunu silmediği için saatlerce sorguya çekildi ve 20 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Baskılar karşısında pes etmeyen Premchaiporn, dünya çapında internet özgürlüğü için bir kampanya başlattı.

Adie ise birçok savaş bölgesinde muhabirlik yaptığı için IWMF’den Hayat Boyu Başarı Ödülü aldı.

Gazetecilikte Cesaret Ödülü nedir?

Gazetecilikte Cesaret Ödülleri, tehlikeli koşullarda muhabirlik yapan kadın gazetecilere veriliyor. Hayat Boyu Başarı Ödülü ise habercilikte öncülük yapan ve sektörde kadınların yerini sağlamlaştırmak için kararlılıkla çalışan kadın gazetecilere veriliyor.

Bu seneki ödüller de dahil olmak üzere, şimdiye kadar 72 kadın Cesaret Ödülü ve 20 kadın Hayat Boyu Başarı Ödülü aldı.(ÇT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *