GWS Blog

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları / Gender and Women's Studies

Erkek Şiddetiyle Mücadelede 16 Kadın

Pixel Projesi, 11 ülkeden kadına karşı şiddet için mücadele eden 16 kadın rol model belirledi.

Kadınlar karşı şiddete karşı mücadele etmek için başlatılmış Pixel Projesi (The Pixel Project) kapsamında; cinsiyet odaklı şiddete maruz kalmış veya bu konuda farkındalık yaratmak için mücadele eden 16 kadını, başka kadınlara ilham kaynağı olmaları için “rol modeller” olarak belirledi.  Seçilenler arasında film yapımcılarından kadın aktivistlere kadar 11 farklı ülkeden kadınlar yer alıyor.

Anuradha Koirala – Nepal

İnsan kaçakçılığı aktivisti Anuradha Koirala, Maiti Nepal isimli kar amacı gütmeyen bir grubun kurucusu. Şiddete uğradığı için üç kez çocuk düşüren Koirala önderliğinde kurulan grup, 12 bin kız çocuğunu insan kaçakçılığından ve seks işçiliğine zorlanmaktan kurtardı. Maiti Nepal,  aile içi şiddete maruz kalmış, tecavüze uğramış veya terk edilmiş çocuklara da barınma sağlıyor. Koirala, CNN 2011 Kahramanları arasında da yer alıyor.

Betty Makoni – Zimbabve

Dünya Kız Çocukları Ağı‘nın (Girl Child Network Worldwid- GCNW) kurucusu Betty Makoni‘nin, kendisi de tecavüze ve çocuk istismarına uğramış. Makoni, GCNW bünyesinde, Zimbabve’deki kız çocuklarının eğitimini üstlenmek ve “onları güçlendirmek” için gerçekleştirdiği çalışmaları yüzünden ülkeyi terk etmez zorunda kalmış. Şu an dünyanın dört bir yanında yaşayan kız çocukları için İngiltere’den GCNW’nın çalışmlarını sürdüren Makoni hakkında Michealene Risley’in yönetmenliğini yaptığı, Umudun Goblenleri (Tapestries of Hope) isimli de bir belgesel var.

‘Bibi’ Ayesha – Afganistan

Kocasının burnunu ve bir kulağını kestiği ‘Bibi’ Ayesha, tedavi görmek için getirildiği Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ameliyat öncesi yüzünün fotoğraflanmasına izin vermişti. Time dergisinin ‘Bibi’ Ayesha’nın bu görüntüsünü kapağına taşıması, aile içi şiddete dikkat çekilmesini sağlamıştı.

Haberin devamı için: http://bianet.org/biamag/diger/133719-erkek-siddetiyle-mucadelede-16-kadin

Pixel Projesi’nin konuyla ilgili orjinal (İngilizce) web sayfası için tıklayınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *