GWS Blog

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları / Gender and Women's Studies

“Çocuk Gelinler” TBMM’deydi

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Sabancı Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirdiği “Çocuk Gelinler: Yıkıcı Gelenekler ve Ataerkil Sosyal Mirasın Mağdurları” projesinin final toplantısını 27 Ekim 2011 Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptı. Parlamentodan başlayarak ilgili tüm kurum ve kuruluşların işbirliğiyle, çocuk evliliklerine karşı harekete geçilmesini hedefleyen proje kapsamında 18 ay boyunca gerçekleştirilen çalışmalar ve 10 ilde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları aktarıldı.

tbmm

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) desteğiyle düzenlenen kapanış toplantısında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, 23. Dönemde KEFEK Erken Evlilikleri İnceleme Alt Komisyonu’nun başkanlığını yürüten Öznur Çalık, 24. Dönem KEFEK Başkanı Azize Sibel Gönül ve Başkanvekili Binnaz Toprak birer konuşma yaptı.

Sabancı Vakfı’nın Toplumsal Gelişme Hibe Programı çerçevesinde desteklediği “Çocuk Gelinler: Yıkıcı Gelenekler ve Ataerkil Sosyal Mirasın Mağdurları” projesi, 54 ilde uygulandı. Edirne’den Ardahan’a, Sinop’tan Osmaniye’ye, Şırnak’tan İzmir’e kadar Türkiye’nin dört bir köşesinde çocuk evliliklerine karşı farkındalık yaratmak için yola çıkan Uçan Süpürge, bu evrensel soruna film gösterimleri, seminerler ve imza kampanyasıyla dikkat çekerken, yerelden başlayarak çözüm aranmasını da teşvik etti. Bir hak ihlali, bir istismar ve şiddet biçimi olan küçük yaşta ve zorla evlilikleri proje kapsamındaki illerde kamu yöneticileri, sivil toplum örgütleri, yerel yöneticiler ve yurttaşlarla yapılan görüşmelerde gündeme getirdi ve medya aracılığıyla bu sorunu tartışmaya açtı.

Çocuk gelinler için bir kitap, bir de belgesel hazırlandı

“Çocuk Gelinler”in öyküleri, “Küçük Yaşta Evlilik Büyük Geliyor: Çocuk Gelinler” adlı bir kitapta toplandı. Kitap, proje boyunca illerde kadınlarla ve farklı kurumlardan yetkililerle yapılan görüşmelerden elde edilen “Çocuk Gelinler”in hikayelerini içeriyor.

Uçan Süpürge’nin proje kapsamında hazırladığı, çeşitli kentlerde yapılan çekimler ve özel röportajlarla oluşturulan “Çocuk Gelinler” belgeseli, çocuk evliliklerini farklı açılardan ele alıyor ve kişilerin anlatımları üzerinden sorunun boyutlarını ortaya koyuyor.

Haberin devamı için: http://www.ucansupurge.org/turkce/index2.php?Hbr=371

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *