GWS Blog

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları / Gender and Women's Studies

BİRKAÇ ARPA BOYU: 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Çalışmalar

Serpil Sancar’ın derlediği “Birkaç Arpa Boyu… 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Çalışmalar” kitabı kadın çalışmaları alanında yapılanları ve yapılamayanları sorgulayan eleştirel bir bakış sunuyor.

İstanbul – BİR Haber Merkezi
22 Ekim 2011, Cumartesi

birkaç arpa boyu“Kadın çalışmaları alanının akademiye girişinin en önemli sonuçlarından biri şüphesiz ki Türkiye  tarihinin, kadınların deneyimlerini, topluma katkılarını görünür kılan bir açıdan yeniden yazılmasını sağlayan feminist tarih çalışmaları olmuştur. Bu çalışmalar sayesinde  yakın  tarihimizi kadınların deneyimlerini de içerecek biçimde yeniden yazmaya-yorumlamaya başladık.”

Serpil Sancar’ın derlediği “Birkaç Arpa Boyu… 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Çalışmalar” kitabı Koç Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı.

İki ciltlik kitapta 1980’lerin başından bu yana Türkiye’de görünürlük kazanan kadın çalışmalarını gözden geçiren değerlendirmeler, bu alanda yapılmış çalışmaları, araştırmaları, temaları, yazarları ve görüşleri tartışan yazılar yer alıyor.

35 kadın akademisyenin katkılarıyla hazırlanan kitapta Türkiye’de kadın çalışmalarının yakın geçmişine bakış, kadın emeğinin biçimleri ve sorunları, küresellik-kamusallık ve mekanda cinsiyet, medya-yazın ve sanatın cinsiyeti, kimlik-inanç ve beden politikaları ve hukukun getirdiği kazanımlar gibi konulara değiniliyor.

Sancar, bu derlemenin “kadın çalışmaları alanında yapılanları ve yapılamayanları sorgulayan eleştirel bir bakış için bir adım atmayı amaçladığını” söylüyor.

Kitap, feminist kadın akademisyenlerin sembol ismi Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’a armağan edilmiş. Sancar’ın Unat’la yaptığı Türkiye’de kadınların yaşamı, kadın örgütlerinin ve kadın hareketinin siyasal anlamı, kadınlarla ilgili kamu politikaları ve üniversitelerdeki kadın çalışmalarının gelişimi hakkında yaptığı bir söyleşi de kitapta yer alıyor.

Kitapta yazıları yer alan kadınlar Eser Köker, Deniz Kandiyoti, Yıldız Ecevit, Gülay Toksöz, Çağla Ünlütürk Ulutaş, Sema Erder, Ayşe Gündüz Hoşgör, Emel Memiş, Özge Özay, Feride Acar, Özge Özay, Yakın Ertürk, Meryem Koray, Ayten Alkan, Oya Çitçi, Ayşe Durakbaşa, Belkıs Kümbetoğlu, Serpil Çakır, Funda Şenol Cantek, Elif Ekin Akşit, Pınar Melis Yelsalı Parmaksız, Çiler Dursun, Mine Gencel Bek, Ruken Öztürk, Güzin Yamaner, Aslı Güneş, Özgen Dilan Bozgan, Zehra Yılmaz, Elifhan Köse, Berna Arda, Hülya Durudoğan, Gülriz Uygur, İrem Çağlar, Sevgi Usta.

Nermin Abadan Unat kimdir?

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat 1921’de Viyana’da doğdu. Lİsans eğitimini 1944’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Doktorasını ise 1955’de Ankara Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü’nden “Halk Efkarı Mefhumu ve Tesir Sahaları” baaşlıklı teziyle aldı. Kadın konulu ilk çalışması 1967’de Raphael Patai’nin Women in the Modern World kitabı için yazdığı “Turkey” makalesidir. Abadan Unat, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde yarı zamanlı öğretim üyesidir.

Serpil Sancar kimdir?

Prof. Dr. Serpil Sancar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde siyaset bilimi alanında çalışıyor. Siyaset kuramı, siyaset sosyolojisi, feminist kuramlar, Türkiye’nin cinsiyet rejimi, siyasal hareket olarak kadın hareketi ve toplumsal araştırmalarda epistemoloji ve metodoloji sorunları üzerine çalışmaları var. Ankara Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi’nin ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalının kurucuları arasında yer alıyor.(ÇT)

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *