GWS Blog

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları / Gender and Women's Studies

KEFEK Başkanı Gönül: “Öncelikli konu şiddet olacak”

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, yeni dönemde görev yapacak olan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Azize Sibel Gönül’ü makamında ziyaret etti.

Görevi Güldal Akşit’ten devralan Gönül; “Bu görev yeni bir soluk, bir bayrak yarışı. O bayrağı en iyi şekilde ileriye götürmek için gayret göstereceğim.” dedi.

2009’da kurulan KEFEK’in henüz çok yeni bir komisyon olduğuna ancak kısa zamanda çok önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Gönül, daha fazla emek göstermek gerektiğini belirtti.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği ortamının oturtulması gerekiyor”

KEFEK’in kadın-erkek eşitliği duyarlılığını topluma hissettirmek noktasında önemli bir misyonu olduğunu söyleyen Gönül, “Amacımız netice almak. Toplumsal cinsiyet eşitliği ortamının Türkiye’de oturtulması gerekmekte. Baktığımız zaman bir yol alındığını görüyoruz, ancak daha var. Özellikle yeni anayasa çalışmalarının yapılacağı önümüzdeki süreç bu açıdan önemli. Temel hak ve özgürlüklerin, insan haklarının garanti altına alınacağı bir anayasada işimiz daha da kolay olacak. Önümüze baktığımızda umutsuz değiliz. Emin adımlarla ve sindire sindire ilerlemekte fayda var.” dedi.

“Öncelikli konu şiddet olacak”

Bu yeni dönem ile KEFEK çalışmalarında verilecek kararlar, STK’ların talepleri de değerlendirilip şu ana kadar yapılmış tüm kamusal çalışmaların nasıl etkileşim yaptığı incelenerek ve halkadaki eksik parça bulunup ona göre düzenlemelere gidilerek oluşturulacak.

Gönül, Meclis açılır açılmaz şiddet üzerine çalışılmaya başlanacağını dile getirdi: “Öncelikli konu şiddet olacak. Türkiye’de şiddet konusu önemli. Bu konuda yapılması gereken çok şey var. Yaptırımlar ve cezalar çok önemli. Bunu sindirmek lazım. Neden tahammül eşiğimiz bu kadar düşük  ve hemen şiddete yöneliyoruz. Bunu düşünmek lazım. Şiddet öğrenilen bir şey. “

STK’lar ile çalışmaya devam

Gönül, sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi ve ekledi: “Sizin gibi güzel çalışmalar yapıp, sonuçları ile ortaya koyan STK’lar ile çalışmak çok güzel.  Bizden önce başlanmış işleri tamamlamak önemli. Yeni işler, yeni projeler önemli. Sizin ilk etabının final toplantısını Meclis’te KEFEK himayesinde gerçekleştirdiğiniz “Demokraside Kadın İzleri”  gibi projeler ile yine sivil toplum örgütleri ile yan yana olacağız”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *