C. Can Bilgin kimdir?

1961 yılında Ankara’da doğan Can, sırasıyla Çankaya İlkokulu, Atatürk Koleji (şimdi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi) ve Fen Lisesi‘nde okuduktan sonra ODTÜ Biyoloji Bölümü‘ne girdi. Bir süre SUNY at Stony Brook‘ta lisansüstü öğrenim gördü. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ’den aldıktan sonra aynı bölümde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.

Biyoçeşitlilik veritabanları, tehdit altındaki türlerin populasyon biyolojileri, kuş göçü, uzamsal ekoloji, sistematik koruma planlaması, yaban hayat-insan çatışması, tür komplekslerinin moleküler sistematiği gibi geniş bir yelpazede araştırmalar sürdürdü. Araştırmalarda birçok yeni yöntemi öğrencileriyle birlikte Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdi. Bugüne kadar 40’ın üzerinde lisansüstü tez yönetmiştir.

Üniversite çevreleri dışında, özellikle doğa koruma alanındaki uğraşlarıyla da tanınan Can, Türkiye Faunası Veritabanı ve Ulusal Halkalama Programı gibi kapsamlı girişimlere emek verdi; ayrıca birçok büyük doğa koruma/sürdürülebilir kalkınma projesinde yürütücü veya danışman olarak çalıştı. 1980’lerden başlayarak Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (üye), Doğal Hayatı Koruma Derneği (YK üyesi) ve Kuş Araştırmaları Derneği (şimdi DAD) (kurucu başkan) gibi STK’larda yer aldı. Şimdi Doğa Koruma Merkezi‘nin çalışmalarına bilimsel danışman olarak katkıda bulunuyor.

Üniversite yıllarında tanıştığı Ayşe Turak’la otuz küsur yıllık beraberliğini sürdürüyor. Gelincik Deniz ve Yasemin adlı iki kızları var.

Gelo ve Can 2010

Gelincik ve Can (Sydney, 2010)

Yase 2006

Yasemin (ODTÜ, 2006)

The family in Dec 2016