GWS Blog

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları / Gender and Women's Studies

Esengül Civelek Yalova Valisi oldu

Yeni valiler kararnamesi Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Kararnameyle 23 valinin yeri değişti. Kadının Statüsü Genel Müdürü ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan Esengül Civelek, Yalova’ya vali oldu. Civelek, Türkiye’de Lale Aytaman’dan sonra valiliğe atanan ikinci kadın.

ntvmsnbc ve Ajanslar
18/8/2011

Eski Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Esengül Civelek Yalova Valiliğine atandı. Maliye kökenli Civelek, daha önce Türkiye Kalkınma Bankası genel müdür vekilliği yaptı. Müsteşarlık görevinden önce Kadının Statüsü Genel Müdürü olarak görev yapıyordu. Civelek, Nimet Çubukçu’nun bakanlığı döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk kadın müsteşarı olarak çalışmıştı.

Türkiye’nin ilk kadın valisi, Turgut Özal’ın cumhurbaşkanlığı döneminde Anavatan hükümeti tarafından atanmıştı. Cumhuriyet tarihinde bu göreve getirilen ilk kadın olan Lale Aytaman, 1991-1995 yılları arasında Muğla’da görev yaptı.

2005 yılında Kazan Kaymakamı Özlem Gevrek Bozkurt, Nevşehir valisi yapılmak istenmiş,  Bozkurt’un kararnamesi zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından geri çevrilmişti.

http://www.ucansupurge.org/turkce/index2.php?Hbr=294

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *