Hangi Üniversiteyi/Bölümü Seçmeliyim?

Bu sene sınava giren  yazılım öğrencilerim bana hangi üniversite veya hangi bölüm diye soruyorlar.

Ben çok meslekli bir hayatın kendilerini beklediğini, herşey de olduğu gibi okul ve bölüm seçiminde de bu değişime ayak uyduracak seçimler yapmalarını belirtiyorum. Bilgisayar, yazılım mühendisliği veya hukuk veya diş hekimliği son bir iki yılda popüler olduğu için ilk bine giren öğrencimde, yüz bininci olan öğrencimde bu bölümlere girmek istiyor. Yani tercihlerimiz doğal olarak “bilim yapayım” değil, “para kazanayım” ön plana çıkarıyor.  Bu kadar üniversite olunca kendi ili dışında bir yerlerde okuma fırsatı bulamayanlar uzak illere veya kendi illerindeki  vakıf üniversitelerini tercih ediyorlar. Durum böyle olunca tercihinizi yaparken bildik “nasihatlar” ın yanında aşağıdakilerine de göz önünde tutmanızı öneririm.

  • Bölüm seçerken  belki ömrünüzün sonuna kadar sizinle birlikte olacak, size kariyer, para ve huzurlu bir hayat sağlayacak meslek seçtiğinizi unutmayın. Bölümün sizin mesleğiniz olacağını bilin. Ancak unutmayın hayat çok meslekli kişilere daha fazla fırsat tanır.
  • Popüler bölümlerin seçimi bugün için doğru olabilir. Yarın veya 5 yıl sonra başka mesleklerle bütünleşecek veya kendi içerisinde de branşlaşacak  meslekleri seçmek daha doğru olacaktır.
  • Seçtiğiniz Bölümün hangi fakültede veya yüksek okulda olduğu önemlidir.
  • Mezun olunca size kazandıracağı kariyer ismi çok net olmalı. Mezun olduğunuz bölümü iş ararken patronunuz olacak kişiye uzun uzun izah etmek zorunda kalmayın.
  • Bölümün meslek grubu veya örgütü olmalı. Mezun olduktan sonra yalnız kalmayın. Daha sonra bitirdiğiniz bölümü bir şekilde “meslek” haline getirmek için  bol bol seminer veya eğitim almak zorunda kalmayın.
  • Üniversitelerimizin dünya genelinde hiçbirinin ilk 500 içinde olmadığını bilin. Bu yüzden azda olsa başarılı üniversiteleri seçin. Mahfi Eğilmez’in  Türk üniversiteleri neden ilk 500 içerisindeki yerini kaybetti? yazısını okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Gamze Sart’ın farklı yaklaşımı içeren yazısı Türkiye’deki Üniversiteler Dünya Sıralamasında Neden Geride?  ve videolarına bakabilirsiniz.
  • Bölümünüze karar verdiniz diyelim. Bölümlerin hoca sayısı, hoca niteliklerine bakın. Büyük çoğunluğunun bir iki öğretim üyesi ile kurulduğunu görünce çok şaşıracaksınız. Bu bölümlere asla girmeyin. Üniversite eğitimi yerine meslek lisesi eğitimi bile almayacağınızı unutmayın.
  •  Bölüm hocalarının unvanlarına fazla takılmayın. Karar verdiğiniz bölüm hocalarının makale sayıları ve aldığı atıflar çok daha önemlidir. Nitelik ve ahlaki olarak hocaların intihal (aşırma – bilgi hırsızı) yapıp yapmadıklarına bakın. Daha acemi olduğunuzu biliyorum ama oradan buradan çalıp unvan almış bir hocanın da öğrencisi olmayın. Türkiye’de intihal fazlaca yapılıyor unutmayın. Bu konuda ” Türkiye’de üniversiteler: İntihal sorunu neden arttı, akademik kalite nasıl geriledi?” yazısını okuyun.
  • Hocaları araştırın, özgeçmişlerine bakın. Olmadı ekşi sözlüğe bile bakın. Hoca hakkında öğrencisi ne demiş öğrenin. Size iyi eğitim verecek kıymetli hocaların bulunduğu bölümleri tercih edin.
  • Türkiye’de üniversitelerin sıralamaları için URAP 2020-2021 sıralamasına bakın. Ayrıca karşılaştırmalar ve alan sıralamaları için https://newtr.urapcenter.org/ adresini ziyaret edin. ÖSYM’deki puan sıralamaları siz öğrencilerin isteklerine göre belirlenirken (yani arz talep meselesi) aslında akademik ve mesleki sıralamaların ÖSYM sıralamalarından çok daha farklı olduğunu göreceksiniz.
  • Üniversitelerin sizi entelektüel bir hale getirecek imkanlarına ve mezunlarının işe alınma oranlarına bakın. Bazen bölümden daha çok üniversite seçimi bile doğru olabilir. Linkedin.com web sitesinden mezunların iş durumuna bakabilirsiniz.

Unutmayın meslekler değişir. Siz değişimi yakalayacak güçte kendinizi geliştirin.

Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Yorumlar kapatıldı.