Kama Kesme Deneyi Elkitabı’nın 2013 biçimi sonuna eklenen bilgiler

NİSAN 2013’TE EKLENENLER

(NOT: Sayfa i, ii ve vi’nın son satırı dışında, bu Eklenenler, elkitabının 2002 biçiminden ayrılan tek kesimdir.)

 

1.  Sayfa viii’in sonunda değinilen video filmi ile ilgili açıklamalar:

  • Bölüm 4.4.2.2.(4) uyarınca, silindirsel kama kesme deneyinde (skkd), zemin örneği hazırlanırken deney kalıbı, içerdiği zemin örneği ve varsa,  örneğin altındaki ahşap diski tartma işlemi, tepedeki boşluğa ahşap disk(ler) konmadan yapılmalıdır.
  • Prizmatik kama kesme deneyinde (pkkd), çakılın deney kalıbına titreşimli tokmakla sıkıştırılması sırasında kullanıcının kulaklarına pamuk tıkadığı görülmektedir. “Kulakları gürültüye karşı koruma” konusunda kısa bir bilgisunar araştırması; bu yöntemin, kulakları gürültüye karşı korumakta son derece yetersiz olduğunu, yapılması gerekenin, plastik ya da kauçuk kulak tıkaçları ya da ses kaydı yapanların kullandığına benzer, kulak kepçelerini içine alan kulak koruyucuları kullanmak olduğunu gösterir. Çekimi izleyen deneylerde anılan ikinci yöntem uygulanmıştır.

 

2.  Aşağıdaki yayında, pkkd’de, skkd’de ve üç eksenli basınç deyinde ölçülen dayanımla ilgili kimi konulara açıklık getirilmiştir. Değişik deneylerde, kesme düzlemi ile sıkıştırma yönü arasındaki açı birbirine yakınsa, kama kesme deneyi ile üç eksenli basınç deneyi sonuçları arasındaki farkın, düzlemsel bozunum koşullarında yapılan deneyler ile üç eksenli deneyler arasındaki fark düzeyinde olduğu gösterilmiştir.

Mirata, T. & Erzin, Y. (2007). Strength of sands in wedge shear, triaxial shear, and shear box tests. Geotechnical Testing Journal, Vol. 30, No. 2, 152 – 163. Available online at: http://www.astm.org/

 

3.  Aşağıdaki yayında, deneyin değerlendirilmesinde Çözümleme C kullanıldığı sürece, pkkd’de ölçülen dayanımın deney kalıbın iki yarısı arasındaki açıklıktan etkilenmediği gösterilmiştir.

Mirata, T. & Filiz, E. (2006). Effect on measured strength of wedge shear box spacing. Geotechnical Testing Journal, Vol. 29, No. 1, 80-86. Available online at: http://www.astm.org/

4.  Şimdiki bilgisayarlarda disket sürücüsü yoktur. Elkitabında geçen tüm “disket” sözcüklerinin “CD” olarak  okunması gerekir.

5. Elkitabında geçen tüm “tübü” vb. sözcükler, “tüpü” vb. biçiminde olmalıdır.

6. Elkitabının 2002 biçimi, sayfa 87, Çerçeve 4.7, bölümce 3, satır 3’teki “1 and 146” şöyle olmalıdır: “1 ve 146”.

7.  Elkitabının 2002 biçimi ile ilgili olarak s. ii’deki bilgisunar sayfasında verilen düzeltmelere şuraya tıklayarak ulaşılabilir. 

8.  Bir önceki bölümcede verilen bağlantıdan ulaşılan veri dosyaları, İngilizce adlar ve İngilizce deney bilgileri olan dosyalardır. Bunların Türkçelerine şu çizelgedeki bağlantılardan ulaşılabilir. Bu dosyalar “dat” uzantısı ile indirilebileceği gibi, “txt” uzantısıyla da indirilip çalıştırılabilir.

 

YERC4DEF.TXT Silc2usc.txt
YERC4DE4.TXT Silc2tms.txt
YERC4TMS.TXT Silpfdef.txt
YERTKDEF.TXT Silpfinr.txt
YERTKROD.TXT Siltxsta.txt
Prigw38h.txt Siltxst2.txt
Primshgc.txt Siltxdyn.txt
Primshtr.txt Siltxdy2.txt
  Siltxdgs.txt

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *