Türkiye’de Internet: Dünü, Bugünü, Yarını – 1996 (Bölüm-1)

Kasım 1996 tarihinde Türkiye Internet projesi ile İş Bankası, Bilişim Teknolojileri Büyük Ödülü için Attila Özgit ile beraber başvuruda bulunmuştuk. Aşağıda o raporun baş tarafı sunulmaktadır. Raporun devamı önümüzdeki günlerde eklenecektir. Özgür İnternet’den her gün bir adım daha uzaklaştığımız günümüzde İnternet’in Türkiye’de nereden nereye geldiği konusunda o tarihi günleri birinci elden yaşamış kişilerin yazdığı bu rapor tarihe bir not düşecektir.

Kürşat Çağıltay, 26 Ocak 2015


15/11/1996

Türkiye Iş Bankası A.Ş.

1996 BilişimTeknolojileri Büyük Ödülü

Genel Müdürlük

Halkla Ilişkiler Müdürlüğü

Atatürk Bulvarı, 191

Kavaklıdere, 06684

Ankara

Sayın Jüri,

Bilindiği gibi, genelde bilişim teknolojileri, özelde Internet, gerek dünyada gerekse de ülkemizde toplumsal yaşamımızı hızlı bir değişiklik içine sokan önemli gelişmelerdir.

Toplumların geleceğini önemli ölçüde belirleyeceği düşünülen bilgi teknolojilerine ve bunları kullanarak üretkenliği artıracak olan insana yatırım yapmak tüm ulusların en önemli hedefi haline gelmiştir.

Bilgi teknolojilerinin en belirgin örneği olan Internet, ülkemize, öncülüğünü yaptığımız ve başından bu yana içinde olduğumuz çalışmalar sonucu kazandırılmıştır. Üç yıl gibi bir sürede geliştirerek yaygınlaştırdığımız Internet olanaklarını ülkemizin bilgi toplumu olma yolundaki temel taşlarından biri olduğuna inanıyoruz.

Ekte sunulan çalışmamızı,  son beş yıldır sürerek bugüne değin gelen çabalarımız ve bunların sonucunda Internet’in Türkiye’de kurulması ve geliştirilmesi bağlamındaki katkılarımızla birlikte değerli görüşlerinize sunuyoruz.

Saygılarımızla,

Dr. Attila Özgit                                     Kürşat Çağıltay

ODTÜ, Bilgi Işlem Dairesi                   ODTÜ, Bilgi Işlem Dairesi

ozgit@metu.edu.tr                                    kursat@metu.edu.tr

Tel : 210 3301                                       Tel : 210 3330

Fax: 210 1120                                       Fax: 210 1120


 

Türkiye’de Internet:

Dünü, Bugünü, Yarını

Attila Özgit                             Kürşat Çağıltay

    ozgit@metu.edu.tr                        kursat@metu.edu.tr

 Önsöz

Bugün, bilginin çok hızlı olarak üretildiği ve kısa bir süre içerisinde geçerliliğini yitirdiği bir çağda yaşamaktayız. İnsanlık tarihinin ‘Bilgi Çağı’ adı da verilen bu parçasında  insanlar ve kuruluşlar arasında bilgi aktarımının hızlı ve etkin olarak yapılması gerekmektedir. Bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik çabalar sonucunda 1980’li yıllarda iletişim ve bilgisayar ağları konusunda önemli gelişmeler olmuştur. Internet’de bu gelişmelerle birlikte ortaya çıkan ve günümüzde en yaygın olarak kulanılan bilgisayar ağıdır.

Bugün 5 milyondan fazla bilgisayarın bağlı olduğu Internet, günde ortalama 50 milyon kullanıcıya hizmet vermektedir. Bu kullanıcılar, Internet aracılığıyla çok büyük sayılarda ve çeşitlilikte yazılımlara, milyonlarca kitap kolleksiyonu olan kütüphanelere, çok hızlı bilgisayarların bulunduğu merkezlere ulaşabilir ve Internet üzerindeki tüm noktalarla elektronik posta sayesinde  haberleşebilirler.

Türkiye’nin bu ağa bağlanması ODTÜ ve TÜBİTAK’ın birlikte yürüttükleri bir  proje sonucunda Ekim 1992’de sağlanmıştır. Bu proje kapsamında ilk aşamada  Internet teknolojilerini hemen kullanabilecek yazılım ve donanıma sahip kuruluşların bağlantısı yapılmıştır. Projenin ikinci aşamasında ağın Türkiye’de  kamu sektörü, özel sektör, askeri ve diğer kuruluşlar arasında yaygınlaştırılması  çalışmaları sürdürülmüştür. Bugün gelinen noktada hemen hemen tüm Üniversitemiz, pek çok devlet kurumları ve özel şirketler ile bu kurumların imkanlarından yararlanamayan ama Internet servislerini kullanmak isteyen  çok sayıda  kişi Internet ağının olanaklarına ulaşmaktadır.

1990 yılından beri süren çabalarımız sonucunda bugün ülkemizde büyük bir Internet bilinci ve kullanıcı kitlesinin oluştuğunu görmek Internet’i ülkemize kazandırmak için  yıllar önce yola çıkan bizleri son derece mutlu etmektedir.  Ülkemizde  sadece akademik dünya kullanıcılarının yararlanabildiği bir bilgisayar ağı yapısından günümüzde sıradan insanların günlük yaşamlarına kadar giren Internet’e kadar  süren yol tüm engebelerine ve zorluklarına rağmen zevk doluydu. Zira bu ülke için  çok gerekli çağdaş bir teknolojiyi  tüm kısıtlı imkanlara rağmen sıfır noktasından  belli bir olgunluğa getirmenin her insanın hayatında kolay kolay yaşayamayacağı bir deneyim olduğuna inanıyoruz.

Akademik bir ruh ve heyecanla yola çıkışımızın üzerinden geçen üç yıl sonunda Internet tüm dünyada olduğu gibi  Türkiye de de ticari bir ürün ya da araç haline dönüştü.  Kısa bir süre  sonra Internet’in  televizyon ya da diğer medya araçlarına ciddi bir rakip olacağını  ve günlük hayatımızın her kısmına daha da fazla yerleşeceğini  göreceğiz.

Saygılarımızla

Kasım, 1996


 Teşekkür

Türkiye Internet Projesinin gerçekleşmesinde farklı kurumlardan çeşitli seviyelerde çok değerli katkıları bulunan;

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu                        Prof. Dr. Süha Sevük

Prof. Dr. Türker Gürkan                           Prof. Dr. Ömer Anlağan

Erdal Taner                                               Yener Yiğit

Aykut Eral                                                Metin Turan

TÜBITAK

Prof. Dr. Kemal Gürüz                             Prof. Dr. Tosun Terzioğlu

Prof. Dr. Namık Kemal Pak                     Prof. Dr. Ahmet Şevket Üçer

Doç. Dr. Serhat Çakır                               Doç. Dr. Tuğrul Yılmaz

Selçuk Taral                                              Ufuk Özlü

Alp Önalan                                                Okan Tarhan

National Science Foundation

Dr. Steve Goldstein

Sprint

Robert Collet

Türk Telekom

Cengiz Bulut                                             Cengiz Anık

Nedret Süzmen                                         Vedat Karaslan

ve

ilgili kuruluşların çeşitli seviyelerde katkılarda bulunan diğer mensuplarına

Türkiye Internet camiası adına teşekkür ederiz.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.