GWS Blog

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları / Gender and Women's Studies

Mayısta erkek şiddeti

bianet’in çetelesine göre, 2011’in ilk beş ayında erkek şiddeti toplamda 105 kadın, 15 erkek, sekiz çocuk ve iki bebeğin ölümüne, 59 kadın, beş erkek, üç travesti ve transseksüel ile dört çocuğun yaralanmasına neden oldu.

bianet’in gazetelerden, internet sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler mayısta 20 kadın, yedi erkek ve beş çocuğu öldürdü. Faillerden üçü intihar ederken ikisi intihar girişiminde bulundu.

Erkekler geçtiğimiz ay 12 kadın, iki erkek, üç travesti ve transseksüel ile bir çocuğu yaraladı.

Geçtiğimiz ay beş kadın ve yedi çocuk taciz, beş çocuk da tecavüze, iki kadın gaspa maruz kaldı.

Mayısta 73 erkek, üç kadın ve beş çocuk cinayet, yaralama, taciz ve tecavüz suçlarından kovuşturmaya uğradı, gözaltına alındı, tutuklandı ya da kaçak duruma düştü.

Ölüm ve yaralama ile sonuçlanan şiddet olaylarının en az yedisinde, faillerin mağdurlara şiddet uyguladığı yakınlarınca biliniyordu. Mağdurlar can güvenlikleri bulunmadığı için yakınlarından ya da polisten yardım istemiş, savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Basına yansıyan haberlere göre kadınları Mayısta da en çok kocaları öldürdü. Onları kadınların “tanıdıkları” erkekler, akrabaları, kardeşleri, damatları, oğulları, eski kocaları, arkadaşları, komşuları izledi.

Mayısta kadınları en çok kocaları “boşanmak istedikleri” bahanesiyle öldürdü. Ardından “namus”, “kıskançlık”, “evi terk etmek”, “aldatma” bahaneleri geldi. Kadınlar ayrıca birlikte yaşama, arkadaşlık ya da evlilik teklifini reddettikleri için de öldürüldü.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *