Kanser Hastası Çocuklar İçin Geliştirilen Robot: CASPER

robot

 

Bu postumda size sevimli ve akıllı bir robot tanıtacağım 🙂

Casper, bir Avrupa araştırma projesinde görevli bilim insanları tarafından geliştirildi. Amaç, robotların eğitim ve eğlence aktivitelerinde kullanılarak çocuk hastaların sosyalleşmesini sağlamak ve  robot arasındaki iletişimin uygun bir şekilde artırılmasını sağlamak.Ayrıca Küçük Casper kanser sebebiyle hastanede yatan çocuklara arkadaş olması için tasarlandı.Casper sıradan bir robot değil. Etrafındaki nesneleri algılayarak ona göre hareket ediyor. ekleyeceğim videodada  göreceksiniz, bu robot basit bir çocuk oyuncağı değil.Casper konuşabiliyor ve onunla oyun da oynayabiliyorsunuz. Özel sensörleri ve son teknoloji donanımları sayesinde rahatça hareket edebiliyor, çocuk hastaları tanımlayabiliyor. Şu anda Lizbon’daki bu hastanede deneme aşamasında… Gelişmiş teknoloji, psikoloji gibi sosyal bilimlerle ilgili konularla harmanlanarak Casper’ın algı kapasitesi artırılmaya çalışılıyor.

Bu robotun tasarımcılarından Victor Pacheco:

” Onların davranışlarını iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Doktorlar mutlu çocukların tedaviden sonraki alışma sürecini daha hızlı atlattıklarını belirtiyor. Biz de Casper’ın çocuklarla oynayarak onlara yardım etmesini amaçladık.” dedi.

Çocukların içlerine kapanıp kendilerini elektronik oyuncaklara vermesi beni ve hatta hepimizi  tedirgin ettiğini düşünüyorum. Bu şekilde hareket eden hasta çocuklar yalnızlaşarak diğer insanlardan kendilerini soyutluyor. Böyle bir robot çocukların sosyalleşmesine yardım edebilir. Bu teknoloji sayesinde grup içerisinde hareket etmesini öğrenebilir. Bu çocukların hastanede, etraflarında bulunan bir çok şeyle etkileşimde olmaları gerekiyor.

 Videoyu Buradan izleyebilirsiniz. 🙂

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *