HAPTİC TEKNOLOJİSİ

Bu haftadaki teknoloji postumuzda  eğitim araştırmalarını, etkili ve verimli öğrenme ortamları üzerine yoğunlaştıran bir teknolojiden bahsedicem 🙂

haptik-el-degmemis-gerceklik-50687

 

Haptic teknolojisi , kinestetik ve dokunma kanallarını canlandıracak mekanik işaretler üretmektedir. İnsan-bilgisayar  etkileşimli bu teknoloji similasyon ve cihaz olmak üzere iki kısımdan oluşuyor ve sanal nesneye dokunma duyusu oluşturmaktadır.Ayrıca kullanıcıya kuvvet geri beslemesi yapıp, sanal gerçekliklerde veya slave robotları kontrol ederken yüzeyin şeklini, pürüzlülüğünü, vibrasyonu hissetmenize olanak sağlar.Böylece bireylere daha gerçekçi ve akılda kalıcı deneyimler yaşamaları sağlanabilir.

Örneğin; görme engelli öğrencilerin matematik öğretimi için haptic arayüzü geliştirilmiştir. Bunun için öncelikle görme engelli öğrencilerin elektrik devrelerini öğrenmeleri sağlamak için web tabanlı bir haptic arayüzü tasarlanmıştır. Bu çalışmada dokunsal algı ile öğrenciler öğrenim gerçekleştirmişlerdir.

Araştırmalara göre  Haptic’le uygulama yapan öğrencilerin Haptic’in simülasyon ara yüzünün daha farklı olması durumunda kavramları daha iyi anlayacaklarını belirtmişlerdir. Kavramsal anlama testinde Haptic’le uygulama yapan öğrencilerin görselliğin ön plana çıktığı sorularda, simülasyon uygulanan grup öğrencilerinin gerisinde kalmasında da benzer durum açıkça ortaya çıkmıştır. Çalışmada yapılan gözlemler ve mülakatlar Haptic’in öğrencilerin kavramları daha kolay ve kalıcı ö ğrenmelerini sağladığını ortaya koymuştur. Burada Haptic’in farklı duyulara hitap ederek öğrencilere gerçekçi deneyimler yaşatmasının büyük etkisi bulunmaktadır.

Merak edenler için bir video

 Bir videomuz daha var :)) 

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *