YAPAY AKCİĞER MÜMKÜN MÜ?

0,,19026275_303,00

Bilim insanları şu sıralarda yapay akciğer geliştirmek için yoğun çaba harcıyorlar. Ancak organın karmaşık yapısı bilimsel çalışmaları hayli zorluyor.Sadece insanlar değil, nefes alan tüm omurgalılar için temel solunum organı olan akciğerler yaşamın sürdürülmesi için en hayati organlardan biridir.Bilim dünyası da bu son derece hayati organı laboratuvar ortamında suni olarak geliştirme çabasında.

k

Gelelim suni akciğer konusunda çalışmalar yapan bilim insanlarından biri olan Josué Sznitman a. Kendisi  İsrail’in Hayfa kentindeki Teknik Üniversite’de araştırma görevlilerinden birisidir.Elinde tuttuğu şey ise  bir yapay akciğer örneği.Aşağıda ki resimde bu akciğer örneğini biraz daha yakından inceleyelim:

r

Şeffaf bir madde deden yapılmış yaklaşık 5 santimetre genişliğinde ve bir kaç milim kalındığındaki yapay organın içinde minik kanalcıklar görüyoruz.İlk bakışta  gövdesinden minik  dallar fışkıran bir ağacı anımsatıyor sanki.Önce insana biraz basit gelebilir ama işlevini gördükçe hayranlık uyandıracak cinsten bir şey

Josué Sznitman:

Bu kanallar gözle rahatça görülemeyecek kadar küçüktürler,Bunda şaşılacak bir durum yok. Zira akciğerlerimizdeki solunum yolları bir milimetreden daha küçüktür ayrıca insan ciğeri mikroskobik hava baloncuklarına bağlı milyonlarca minik solunum yollarından oluşur. Minik baloncuklarda oksijenli hava kana karışarak, kirli kanın temizlenmesine yol açar. Akciğer dokuları oldukça küçüktür. Ancak akciğerin dış yüzeyi ise devasa boyutlardadır. Gerilmek suretiyle etrafa yayıldığında 100 metrekarelik bir alanı kaplayacak denli genişleyebilir. Akciğerler özünde devasa süngerlerdir, denebilir. “ diye önemli bilgiler de veriyor.

Genç bilim insanının amacı işte bu özellikleri birebir taşıyan bir akciğeri laboratuvarda geliştirmek.işleri cidden zor.gelişen teknolojiler sayesinde bilim insanları gün geçtikçe çeşitli konularda yeni fikirler ortaya çıkarıyor.Umarım yapay akciğer teknolojisi önümüzdeki yıllarda tamamlanarak hasta insanlara kısa sürede iyileşmelerine yardımcı olur.Dünyamızda Josué Sznitman gibi bilim insanlarına ihtiyacimiz var bennce. 🙂

VE bu mucize organın ne denli karmaşık bir yapıya sahip olduğunu göstermek amacıyla bir foto

t

Kaynakça

http://www.dw.de/dw/article/0,,19072597,00.html

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

One Response to YAPAY AKCİĞER MÜMKÜN MÜ?

  1. GC says:

    Wow! Tum organlarin yapaylari uretilse keske bunun gibi! 😀 Cok guzel bir gelisme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *