Berlin Turk: “Iki dil, bir beyin”

Ankara Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’den Dr. Bilal Kırkıcı ve Potsdam Üniversitesi Çokdillilik Arastırma Enstitüsü (PRM)’den Prof. Dr. Harald Clahsen yönetiminde bir ekip, Almanya’da yasayan Türklerin Almanca ve Türkçe’yi beyinlerinde ne sekilde islemlediklerini daha iyi anlayabilmek için bir dizi  psikodilbilimsel deney yürütmektedir.

Bilindigi gibi, Almanya’da yasayan Türkler yasamlarının erken evrelerinden itibaren çesitli sekillerde ve süreler boyunca en az iki (Almanca ve Türkçe),  çogunlukla ise daha da fazla dili (Kürtçe, Arapça gibi) ögrenip bunlarda iletisim kurmaktalar. Dr. Kırkıcı ve Prof. Clahsen yöntemindeki ekip, yürütmekte oldukları çalısmayla birden fazla dili sorunsuzca ve çogunlukla büyük bir basarıyla konusan Türklerin bu dillerini beyinlerinde sadece tek bir dil konusabilen bireylerden farklı bir biçimde islemleyip islemedikleri sorusuna cevap aramaktalar.

16.07.2012