Rogerus Baco

Baco’nun temel felsefesi eskiye yönelik eleştirilerdir. Baco bu eleştirilerinde 4 temel yaklaşım ile onların yaptığı yanlışlıklarının ve yanlış yapmanın nedenlerini açıklar. Ona göre;

Değeri olmayan otoriteye bağlılık, teslimiyet,

Geleneklerin etkisi,

Önyargılar, değişmezler,

Bilginin gösterişli teşhiri ile bilgisizliğin gizlenmesi.

Temel yaklaşımı bilmek ona göre yorum yapmaktır.

Baco Aristo’dan etkilenmiş ve onun görüşlerini açıklamaya çalışmıştır. Aristo özcü bir filozoftur. Aristo’ya göre bir şeye ait bilgi ancak ve ancak onun özüne sahip olduktan sonra elde edilir. Böylece Aristo’ya göre birşey “tam” öğrenildiğinde, nesnenin, varlığın veya konun özü bir kez öğrenildiğinde o konu hakkında sorgulama veya deney yapmaya gerek yoktur. Bu yaklaşım ortaçağ boyunca bilimin gelişmesini engellemiştir.

Baco Fransisken tarikatı üyesidir. Çalışmaları dini eğitimin reforma götürecek niteliktedir. Astroloji konusundaki görüşleri nedeni ile suçlanan Baco hapse atılmış ve orada ölmüştür. Otoriteye bağlılık etmeyen, kilise etkisinden oldukça uzak duran, deneysel araştırmaları aracılığı ile bilimsel çalışmalar için ciddi yol kat etmiştir.

Optik çalışmaları nedeni ile Ibnü’l Heysem’den etkilenmiştir. Senaca ve Aristo görüşlerine yaklaşımı ile ün kazanmış, doğa felsefesi ile ilgili çalışmaları ile öne çıkmıştır. Perspectiva adlı eseri ile algı ve görme ile ilgili çalışması oldukça önemlidir.

Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Yorumlar kapatıldı.