-Mustafa
Bugün ilk bilimsel dalış başarıyla tamamlandı. Örnekler ve veri işleme ile epey meşgul oldugumuzdan, sözü çok uzatmadan buyrunuz Alvin dalışı içeren bir günün hızlı bir özetini:
İşte Alvin, sepetinde herşey kurulu derinleri bekliyor.
Geminin kıç tarafındaki güçlü A-Frame denizaltıyı denize indirip geri kaldırmakla görevli.
İşte ‘dalgıçlarımız’: Don ve Nicole. Don’un bu 16. Alvin dalışı olurken Nicole ilk defa dalacak. Don derin deniz için analitik sensör sistemleri geliştiriyor, Nicole ise Delaware Üniversitesi’nde bir lisans öğrencisi. Yanlış okumadınız, Amerikalılar için pratik eğitim çok önemli, yer ve imkan oldukça öğrencilere her türlü tecrübeyi kazandırmak istiyorlar.
Alvin dalışlarında bir pilot ile iki bilimsel gözlemci yer alıyor. ‘İskele gözlemcisi’ denen kişi mutlaka tecrübeli, daha önce dalışlara katılmış bir biliminsanı olurken (burada Don) ‘sancak gözlemcisi’ genelde daha az tecrübeli oluyor. Denizcilikte iskele-sancak sol-sağ demek, bu durumda Don denizaltının içinde pilotun solunda, Nicole ise sağında oturacak.
Yüzücüler de OK veriyor ve Alvin artık denize indirilebilir.
Saat sekiz gibi aşağıya inen Alvin genelde akşam 5 gibi geri çıkıyor. Alvin yukarı çıkışına başlamadan gemiye toplanan örnekleri ve verilerin kısa bir özetini geçiyor ki gemideki bilim ekibi ona göre hazırlansın. Tahtada yazanlara göre, dalış çok başarılı geçmiş bu da demek ki en az geceyarısına kadar labdayız!
İşte Alvin tekrar yüzeyde!
Yüzücüler Alvin’i gemiye çıkarma işlemleri için denizaltının üzerine bırakılıyor.
Don, başarılı bir dalışın mutluluğuyla gülümser halde geri çıkıyor!
Nicole ise başına gelecekleri aslında biliyordu! Alvin ile ilk defa dalanlar bir çeşit ‘tören’e tabi kalıyor: Buz gibi bir kova su! Dokuz saat denizaltının içinde kaldıktan sonra iyi geliyor olmalı.
Artık örnekleri görme vakti. Riftia’nın adını tahtada gören Batuhan, hemen sepetin başında bitmiş bile!
Batuhan ilk derin deniz örneğine kavuşuyor böylece! Boyu bir metreyi aşan bu canlı, sadece ve sadece kimyasal enerjiyle besleniyor! Yakında size bu tuhaf canlılardan bahsedecegiz.
Muhteşem bir blog , takipteyiz…