Gezegenler hakkında bazı gerçekler…

Views: 364

hgv

Venüs adını Romalıların Aşk ve Güzellik Tanrıçası Venüs’ten almıştır.  (Venüs, Yunan Tanrıçası Afrodit’in karşılığıdır).  Venüs’ün güzellik tanrıçasından ismini almasının antik çağdaki gök bilimcilerin gökyüzünde bildiği 5 gezegenden en parlak olanı olmasından kaynaklandığına inanılıyor.

Bilinen uydusu olmayan Venüs, yüzey sıcaklığı yaklaşık 462 santigrat derece olan güneş sistemindeki en sıcak gezegendir. Güneş Sistemindeki diğer tüm gezegenlere kıyasla kendi ekseni etrafında aksi yönde dönen tek gezegen Venüs’tür.  

Satürn, çevresinde halkaları olan tek gezegen değil; Jüpiter, Uranüs, Neptün gibi diğer gaz devleri de halkalara sahip, sadece halkaları çok belirgin değil. 

60’ın üzerinde uydusu bulunan Jüpiter’in kendi içlerinde gezegen sayılabilecek 4 büyük uydusu vardır. Bu uydular: Europa (Yuropa), Ganymede (Ganimed), Callisto (Kalisto) ve Io(Ayo)’dur.

Kutbu güneşe bakacak şekilde, yörüngesi üstüne yatmış  bir fıçı gibi dönen tek gezegen Uranüs’tür.

2006’da Uluslararası Astronomi Birliği, gezegen tanımını değiştirdi. Yeni tanıma göre artık Plüton bir cüce gezegen.

Ceres (Seres) Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer almaktadır. Neptün’den 45 yıl önce, Plüton’dan da önce iyi bilinen Ceres (Seres), 1801 yılında keşfedilmiştir.  Yaklaşık 50 yıl boyunca bir gezegen olarak düşünülen Ceres (Seres), sonraları Asteroit ve 2006 yılında cüce gezegen olarak sınıflandırılmıştır.

2005 yılında keşfedilen Eris, 2006 yılında cüce gezegen olarak yeniden sınıflandırılıncaya kadar 10. gezegen olarak kabul görmüştü. Güneş sisteminde bilinen en büyük cüce gezegendir.

Kaynakça

[1] http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Venus&Display=OverviewLong

[2] http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Display=Facts&Object=Venus

[3] http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/space.html

[4] http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/space/dwarfplanets.html

[5] http://apod.nasa.gov/apod/image/0608/planets_iau_big.jpg