Osman Sevaioğlu Taziye Defteri

Sevgili Hocamız Prof. Dr. Osman Sevaioğlu hakkında paylaşmak istediğiniz mesajınızı “Osman Sevaioğlu Taziye Defteri” kısmına yorum olarak girebilirsiniz.

Yorum kısmında paylaşılan mesajlar sayfa yöneticisi tarafından onaylanıp yayınlanacaktır.

28.02.2021 tarihi itibariyle sayfa yeni yorumlara kapatılmıştır. İlginiz için teşekkür ederiz.

41 thoughts on “Osman Sevaioğlu Taziye Defteri

  1. İsa

    Sevgili Hocam ile özel bir hukukumuz vardı.

    Onu yaşama bağlayan, hayatından keyif almayı sağlayan şey mesleğiydi. Elektrikle ile ilgili hemen hemen her konuda özel sektörden ve kamudan sürekli başvurulan kişi olmuştur.

    Nerede yangın oldu sigorta firmaları hocamızı bilirkişi olarak davet ederdi. Nerede elektrikle ilgili bir vaka meydana geldi Ankara Adliyesi yine hocamıza bilirkişi olarak başvururdu.

    Onun yaşam enerjisi yaptığı işten aldığı zevkti, nur içinde yatsın.

  2. Websitesi Kur

    Türkiye olarak böyle bir bilim adamını kaybetmekten dolayı çok üzülüyorum. Eğlenceli neşeli hocamdı verdiği herşey kıymetliydi. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olur, herkese baş sağlığı diliyorum.

  3. Barış Kazar

    Osman Hocamin mekani cennet olsun. Allah gani gani rahmet eylesin.
    Hocam uzerimizde emeginiz coktur.
    Bizi cok severdiniz 1996da Elektrik Bilgisayar Labini biz 3 ogrenciniz
    kurdugunda bizi cok sevmistiniz hic unutmam dileyin benden ne dilerseniz.
    Hep ogrenci icin calistiniz. hep bizim iyi egitim almamiz icin calistiniz.
    Benim sizinle bir power elektronik dersi projem vardi. onda bana cok yardim ettiniz
    bve cok pratik kazanmistim mikro chipler ustunde. projem tam calismamisti ama
    siz bana tam puan vermistiniz ogrendiklerimi gorunce.
    ben de size hocam niye 100 verdiniz deyince bana sunu dediniz
    bu raporunda yazdiklarin projenin amacina ulastigini gosteriyor demistiniz.
    sizi cok cok seviyoruz hocam.

  4. Fazlı Sinan Uslu

    Saygıdeğer Osman Hocamızın ve Kemal Hocamızın Yüksek Lisans öğrencilerindenim.

    Osman Hocam son derece espirili, bir o kadar da disiplinli bir hocamızdı.
    Bir keresinde tez aşamasında yazılımı geliştirirken bir bug yakaladı. Bu bug, işletim sistemini bile kilitliyordu. Bu bug’ı ard arda 3-4 defa oluşturdu ve her seferinde “Bak yine kilitlendi” diye o meşhur gülüşünü gösterdi. Hocamız hayata bu espirili yaklaşımları ile hep renk katmıştır.

    Tez çalışmalarımızın bir akşamında, Şehir merkezine beraber giderken yolda yaşlı bir amcanın simit satmakta olduğunu gördü. Hemen yanına gitti ve simitleri satma konusunda yardımcı olmak istediğini söyledi. Ardından 15 dakika içinde tezgahın yarısını satınca amca çok memnun kaldı ve kendisine çok teşekkür etti.

    Hocamız bu derece yardım sever, gerçek bir Ankara ve Türkiye sevdalısıydı.
    Kendisini rahmetle ve şükranla anıyorum.
    Ailesine, tüm sevenlerine ve ODTÜ camiasına başsağlığı diliyorum.
    Nurlar içinde yatsın.

    Saygılarımla,
    Fazlı Sinan USLU
    (EEE M.Sc. 1998 mezunu)

  5. Turkish Rug

    Türkiye olarak da çok kıymetli bir bilim adamını kaybettik.

  6. Cansu

    Ben bu bölümde okuyan bir öğrenci değilim, felsefe bölümü öğrencisiyim. Kendisi bizim okulumuzun önemli bir değeridir, ışıklar içinde uyusun.
    Saygılarımla,
    Cansu

  7. Didem Gokcay

    Osman Hocamız, power alanını seçmeyi düşünmeyen benim gibi arkadaşlara bile power dersini sevdirmiş bir insandı. Dersi örneklerle anlatırdı, dikkatimizin ders dışına kaymasını rahatlıkla önlerdi. Açık sözlü birisiydi, ama eleştirirken bile güldürürdü, sivri dilli değildi. Derslerin birinde verdiği bir örnek, benim için ülkem adına hem üzüntü kaynağı olmuştur, hem de hocamızı gülümseyerek anmamı sağlamıştır. Bunu size de anlatmak istiyorum.

    Bir gün ders uzayıp de herkes tenefüsü bekler hale gelince hocamız herzamanki enerjik haliyle hafifçe de sıçrayarak sınıfın ortasına geldi ve dedi ki, ‘Bakın bu anlattıklarımın hepsi standartlarla ilgili şeylerdir. Türkiye’de TSE diye bir kurum vardır. Bu işi orası üstlenmiştir. Şimdi basit bir örnek ele alalım: dikkat edin, kesinlikle hiçbir fiş, bizim ülkemizde prize oturmaz. Ya priz dar gelir, içine girmez, ya da bol gelir, fiş kısa sürede prizden düşer’. Herkesin her an gözlemlediği ve de kabullendiği birşeyi önümüze bu şekilde koydu ve dedi ki ‘Hani, sizce bu, bu kadar zor bir şey mi’? Sonrasında defalarca şahit olduğum bu durum karşısında her zaman hocamın kulaklarını çınlatmışımdır. Özellikle de 2008’de yepyeni binaya taşınan Enformatik Enstitüsü’nde -yani hocamız o dersi bize verdikten tam 20 yıl- sonra ben kendim ders verirken hala aynı durumun düzelmediğini gördüğümde hem üzülmüş, hem gülmüşümdür.

    Güzel hayatı boyunca, Osman hocanın gücü bazı şeyleri düzeltmeye yetti, bazılarını düzeltmeye ise yetmedi. Ama bize açık sözlü olmanın değerini bizzat kendisi örnek olarak öğrettiği için onun öğrencisi olmaktan dolayı hep kıvanç duydum. Nur içinde yatsın.

    Didem (ODTU EEE 1988 mezunu)

  8. Barış GÜRBÜZ

    Osman Hoca Türkiye ve dünyada enerji sektöründe yeri doldurulamayacak bir öğretim görevlisiydi. Hocaların hocasıydı. Üzerimde emeği büyüktür. Gerçek bir vatan sever ve halk adamıydı. Osman Hoca’nın ismi her zaman aramızda yaşayacak.

    Ailesine ve bütün sevenlerine başsağlığı diliyorum.

  9. Melek Yücel

    Sevgili arkadaşımız Osman’ın -yeryüzündeki toplam kütlesi bir gramı bile bulmayan- bir virüse yenik düşmesinin yarattığı büyük şaşkınlık ve acıdan henüz kurtulamadık, onu kaybettiğimize inanamıyoruz.

    O capcanlı, hep söyleyecek bir şeyleri olan, anlatan, anlatan, oradan oraya koşturup duran, yaptığı -kiraz yetiştirmek dâhil- her işe sevdâlı, coşkulu, taşkın, çocuklar gibi saf yürekli ve çocuksu hallerini çok özleyeceğiz sevgili Osman…
    Ve bizler seni andıkça hep yaşayacaksın!..

    Sevgiler, ? Melek.

  10. Anıl Akyel

    Üniversite eğitimim boyunca bizlere çok şey öğrettiniz hocam. Yalnızca güç sistem ve enerji ekonomi bilgisi değil, hayatı da akademisyen olmayı da, azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını da. Bugün olduğum “mühendis ve insan”da da emeğiniz büyüktür. Zamansız oldu, anî oldu.. Çok üzgünüm hocam, bir bilimadamı, bir mühendis, bir iyi insan göçtü gitti bu dünyadan. Efe’nize kavuştuğunuzu umuyorum. Mekanınız cennet olsun, sizi unutmayacağız.

    Allah ailenizi, sevdiklerinizi, geride bıraktıklarınızı korusun..

    1. Melek Diker Yücel

      Anıl, Osman’ın Efe’si kimdi? Yarınki zoom toplantısında konuşacak mısınız? Onunla uzun zaman geçirmiş öğrencilerinin anlatacağı anılar bence çok değerli olacak.

      Umarım mesajımı çabuk görürsünüz.

      1. Anıl Akyel

        Melek hocam mesajınızı şimdi görüyorum, sorularınızı Toplantıda cevaplandırdım ancak toplantıyı izlemeyen kişiler için bir kez de buradan yazmak isterim.

        Efe, Osman hocamın çok sevdiği kedisiydi, bizim de kendisiyle tanışıklığımız olmuştu Osman hocam sayesinde..

    2. Melek Diker Yücel

      Barış,
      Yarınki zoom toplantısında konuşacak mısınız? Onunla uzun zaman geçirmiş öğrencilerinin anlatacağı anılar bence çok değerli olacak.

      Umarım mesajımı çabuk görürsünüz.

  11. Erdem Çolak

    Çok değerli bir bilim insanını talihsiz bir hastalık yüzünden kaybettik. Yurtsever, kaliteli ve özel bir hocaydı. Aradan geçen 21 seneye rağmen, Osman Hoca’nın derslerinden öğrendiklerimi pratik hayatta hala kullanıyorum.

    Anılarıyla, çalışmalarıya ve bize öğrettikleri ile kalplerimizde huzur içinde uyusun.

  12. Süleyman Taşkent

    Osman Hocam’dan elektrik ekipmanları dersi almıştım. Daha sonra da bilgisayarlı hesaplama teknikleri dersi. Her ikisinde de derse hakimiyeti ve anlatacağı konuları hangi sunumuna bakıp bulacağını bilmesi beni çok etkilemişti. Öğrettiği materyallere bu kadar hakim olması ve mesleğine olan sevgisi ve derslerdeki esprili dili, hem keyifle dersleri dinlemeyi hem de kendimi sorgulamamı sağladı ve bölümüme olan sevgimi arttırdı. O yüzden ona çok şey borçluyum. Mekanı cennet olsun. Işıklar içinde uyu sevgili Hocam.

    1. Melek Diker Yücel

      Süleyman,

      Yarınki zoom toplantısında konuşacak mısınız? Onunla uzun zaman geçirmiş öğrencilerinin anlatacağı anılar bence çok değerli olacak.

      Umarım mesajımı çabuk görürsünüz.

  13. Ahmet Serkan DABAK

    Osman Hocamın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum.

    Üniversite hocalığının çok çok üstünde bir değerdi kendisi. Ülkemizde taş üstüne taş koyan saygıyla ve hayırla yad edilecek insanlardan.

    Mekanın cennet olsun Osman Hoca… Saygıyla…

  14. Süleyman SAMSA

    Geçen yılın sonunda kaybettiğimiz Nevzat hocamızın üzüntüsünü atlatamadan, şimdi de Osman hocamızı kaybettik, çok üzgünüm. Hocamız ele avuca sığmayan bir insandı, hayat doluydu, ölüm ona hiç yakışmadı, her zaman yüksek bir enerji ile çalışır ve konuşur, düşüncelerini tutku ile savunurdu. Yakın zamanlarda birkaç defa telefonla konuşmuştum, arada bir iğnelerdi, ama eleştirirken bile samimi bir sevgi duyduğunu hissederdim. Boşluğu dolmayacak yüreğimizde….

    Seni asla unutmayacağız sevgili hocam, mekanın cennet olsun.

    1. Melek Diker Yücel

      Süleyman,

      Yarınki zoom toplantısında konuşacak mısınız? Onunla uzun zaman geçirmiş öğrencilerinin anlatacağı anılar bence çok değerli olacak.

      Umarım mesajımı çabuk görürsünüz.

  15. Uygar Özesmi

    Bir koca çınar devrilmiş… Çok üzüldüm. Fakirlere ucuz enerji derdi… Halktandı, halkın adamıydı, halk için çalışırdı. Bildiğini savunurdu, ama tutucu değildi… Bir yandan “lock-in” yapılara hayıflanır, çıkış yolu arar, çözümden yana oldurdu. Kazan-kazan yaratalım derdi, konuşurdu, bağlardı, mizahı sever, oynardı, oyunun değerini bilirdi. Sen kışkırttın ben kışkırttım, kim kışkırtıcı diye tatlı tatlı atışırdık.

    Oyun arkadaşımı kaybettim… Nurlar içinde yat. Rahat uyu… Fakirlere temiz ve sürdürülebilir enerji, temiz ve solunur bir hava boynumuzun borcu olsun.

    Ailesine ve bütün sevenlerine başsağlığı, güç ve sabır diliyorum.

    1. Melek Diker Yücel

      Uygar,

      Yarınki zoom toplantısında konuşacak mısınız? Ne güzel yazmışsınız, anlatacağınız anılar bence çok değerli olacak.

      Umarım mesajımı çabuk görürsünüz.

  16. Gökhan YARDIM

    Osman Hocamla birlikte çok yurt dışı seyahatimiz oldu. Hemen hemen her sene Selanik’e Konferans vermeye giderdik. Bir yıl ben gidemedim rica ettim benim sunumumu adıma paylaşmıştı. Bazı çalışmalarda ortak görev almıştık. Elektrikle ilgili bir sorum olduğunda danışırdım o da doğalgazla ilgili konuları zaman zaman bana da sorardı.

    31 Mayıs ta 65 yaş üzerine getirilen yasaklara itirazı üzerine COVID geçiren bir doktorun yazısını paylaşmış ve izin için ısrar etmemesini istemiştim. Kötü şans Hocamı buldu. O öğretmek çalışmak için yaratılmıştı duramıyordu, adam sende diyemiyordu.

    Çok çalışkan, mücadeleci, bilgili ve alıştığımız klasik Öğretim görevlisi dışında bir Hoca yapısı vardı. Yenilikçiydi. Korkmazdı. Ankara ve Gençlerbirliği hayranıydı.

    Mekanı cennet olsun. Sevdiklerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

    1. Melek Diker Yücel

      Gökhan,

      Ne güzel yazmışsınız. Yarınki zoom toplantısına da katılıp konuşabilirseniz çok memnun oluruz.

      Umarım mesajımı çabuk görürsünüz.

  17. Ayşe, Damla ve Kemal Leblebicioğlu

    Çok sevgili Hocam Osman Sevaioğlu,

    Vefatınızı derin bir üzüntü içinde öğrendik. Sizi, şakalarınızı ve varlığınızı hep özleyeceğiz.

    Ayşe, Damla ve Kemal Leblebicioğlu.

    Ailesine başsağlığı dileriz.

  18. Emre Songür

    Osman Hoca’yı mezunlar derneğinin enerji komisyonunda tanıdım. Bilgisi, keskin görüşleri, nüktedanlığı, prensiplerine bağlılığı, yorulmaz ve usanmazlığı ile kendisini dinlemekten çok mutlu oldum, çok da şey öğrendim. Yıllardır görmediğim halde hastalığını öğrendiğimden beri her gün aklımdaydı. Çok üzgünüm. Ölüm hep erken. Ama onunki geri dönüp bakıldığında mutlu olunacak, gurur duyulacak bir hayat.

    1. Melek Diker Yücel

      Emre, yarınki zoom toplantısına da katılıp konuşabilirseniz çok memnun oluruz.

  19. Doç. Dr. Murat Sönmez

    “Elektrik Mühendisliği hocası nasıl olmalıdır?” sorusunun cevabıdır Prof. Dr. Osman Sevaioğlu…O enerji yönetimi konusunda da bir uzmandı. Uzman mühendisti. Paylaştığı ders notlarıyla sadece öğrencilerini değil mezunları da eğitmeye devam ederdi….

    Allah rahmet eylesin, nurlar içinde yatsın….

  20. Bilge Mutluer

    Osman Hoca’dan hem lisansta ders almış hem de doktoramı bitirdikten sonra birlikte çalışma ve seyahat etme imkanım olmuştu.

    2012 Mısır seyahatimizde, işleri tamamladıktan sonra, Kahire Üniversitesindeki dostlarımızla piramitleri görmeye gittik. Bizi 2 kişilik bir faytona bindirdiler. Etrafta turistlerden para sızdırmaya çalışan birçok mafya tipli faytoncu ve rehber vardı. Piratmileri dolaşırken yolda açlıktan ve yorgunluktan yere düşmüş bir atı başka bir faytoncu sürekli kırbaçlıyordu. Osman Hoca birden bizim faytondan atladı ve kırbaç tutan kolundan tutup faytoncunun kırbacını elinden aldı. Herkes donup kalmıştı. Sonra eğilip atı sakinleştirdi ve kalkmasına yardım etmeye çalıştı, bir yandan etraftaki faytoncuları da çağırdı ve yardım etmelerini sağladı. At 4-5 kişinin yardımıyla ayağa kalktı. Mahçup gözlerle bakan faytoncuya da babacan bir tavırla atlara iyi davranmayı öğütledi, tekrar bizim faytona bindi. Diğer faytoncular ve turistler arkasından hayranlıkla bakakaldılar. Tekrar hareket edince bizim faytoncu diğer adamlardan neden korkmadığını, faytoncunun elinden kırbacı alma cesaretini nereden bulduğunu sordu. Osman Hoca’nın cevabı kısa ve net oldu:”Biz Türk’üz”. Adalet, cesaret, vicdan, insan ve hayvan sevgisi dolu yüreğini orada gördüm.

    Nur içinde yatsın, Allah rahmet eylesin, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar diliyorum.

    1. Melek Diker Yücel

      Sevgili Bilge, ne güzel bir anı bu. Yarınki zoom toplantısına katılırsan ilk ağızdan dinlemeyi çok isteriz. Sağ olasın!..

      1. Bilge Mutluer

        Sevgili Osman Hocamız içi düzenlenen anma toplantısına katılabilmeyi çok isterdim, fakat şehirlerarası otobanda geçirdiğimiz bir trafik kazası nedeni ile ne yazık ki katılamadım. Bir kaydı varsa, izleyebilmeyi çok isterdim. Teşekkür ve Saygılarımla.

  21. Abdullah Emre Çetiner

    Havacılık ve Uzay Mühendisliği mezunu bir öğrencisi olarak kendisinden aldığımız tek derste bile çok değerli olduğunu bizlere göstermiş ülkemiz için önemli hocalardan biriydi.

    Kendisine Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Nur içinde yatsın.

  22. Temel Turan

    Sevgili okul arkadaşım,

    Okul yıllarında sakin, çalışkan kişiliğin, güler yüzünle unutulmayacaksın. Zamansız ayrılığın öğrencilerini, arkadaşlarını ve bölümümüzü fazlasıyla üzmüştür. Nurlar içinde yat.

  23. Hasan İbrahim Ünsal

    Hocam tüm yaptıkların geride kalanlara yol gösterecektir. Işıklar içinde uyu.

  24. Adil Aşırım

    Saygıdeğer Hocam,

    Daha çok katkılarınız olacakken talihsiz bir şekilde sizleri kaybettik, büyük üzüntü içindeyiz. Ruhunuz şad olsun.

    Benim de, oğlumun da hocası oldunuz, arkadaşlığınız ve desteğinizde devam etti, büyük şükran duyuyoruz ve sizlere çok şey borçluyuz.

    Türkiye olarak da çok kıymetli bir bilim adamını kaybettik.

    Sizlerden ülke meselelerine duyarlılığı da öğrendik.
    Allah rahmet eylesin, yakınlarınıza sağlık ve huzur diliyorum.

Comments are closed.