Rakışıklı 3

Sırada güzelim aslan sütümüzün yararlarına gelelim. Bu arada aslan sütü denmesinin sebebini de açıklayayım hemen. Eski zamanlarda İzmir’de bulunan şuanda  Bornova Caddesi’nde bulunan Anastapoulos kardeşlerin meyhanesinde eski rakı fıçılarının üzerinde aileye ait aslan sembolü bulunmaktaydı. O günden bu güne İzmir halkı ve çevresi rakıya ‘aslan sütü’ demekte. İşin tıbbı yanına gelirsek eğer maydanozgiller familyasından olan anasonun mide ve bağırsak gazlarını önleyen, hazmı kolaylaştıran, nefes darlığına iyi gelen, göğsü yumuşatan, öksürük ve kalp çarpıntısına iyi gelen etkileri mevcuttur. 1-2 bardak içildiğinde kan damar yollarını açtığı da bilinir. Diğer yandan ise anason tohumlarının yenmesi iştah da açmaktadır .Uykusuzluğa karşı iyi gelen rakının aynı zamanda da migren ağrılarını kesip, beyin yorgunluğuna da iyi geldiğini söyleyebiliriz.Kısacası gereğinden fazla kullanılmadığı sürece herşey gibi rakının da yararlarını görebiliriz. Yanındaki mezelerin tadı ve yararı da bir o kadar vardır. Yoğurttan yapılan haydari, vücudun antibiyotiği olan acıdan ve domatesten yapılan  muhteşem karışım acılı ezme, kırmızı köz biber, balık gibi ana yemek yoksa patlıcanın biberin ve soğanın harmanlandığı şakşuka ve son olarak baklanın efsaneye dönüştüğü zeytinyağlı fava. Bunlar yüksek besin değerlerine sahip yiyecekler olduğu için vücudumuzdaki gereklilikleri karşılarlar. Mesela hiç sebze yemeklerinden haz etmeyen ben rakı sayesinde barbunya pilakinin tiryakisi oldum. ‘’Acıyı nasıl yiyorsunuz ya dildeki tüm tat alma reseptörlerini kapatıyo’’ derken, acıdan tiksinen  biriyken şimdi acılı ezmesiz rakı masasına oturamaz oldum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *