Araştırma Konuları


Klasik Soğutma Problemleri Üzerine Deneysel Çalışmalar

Laboratuvar çalışmaları kapsamında, genişletilmiş yüzeylerde soğutma problemleri, buzdolabı performans analizleri, kanal içi akış karakteristiği gibi klasik soğutma problemleri ile alakalı deney düzenekleri kurulmakta ve bu alanlarda akademik araştırmalar gerçekleştirilmektedir.

electric_machines

Kanal Akışı (Sol) ve Buzdolabı (Sağ) Araştırmaları İçin Deney Düzenekleri



microchannel

Mini-mikro Kanallar Üzerine Sayısal ve Deneysel Çalışmalar



Mini-mikro Kanallar

Elektronik soğutmasında hayati bir role sahip olan mini ve mikro ölçekli kanallar vasıtasıyla hava ve sıvı tabanlı soğutma teknikleri üzerine deneysel ve sayısal çalışmaları içeren birçok konu işlenmektedir. İkincil akışlar ve türbülans gibi çeşitli akışkanlar dinamiği ilkelerini kullanan yeni ve etkili tasarımlar araştırılmaktadır.

Sıvı-katı Etkileşimi


Katı ve akışkan davranışlarının eşleştirilmesi, hesaplamalı akışkanlar dinamiğinin zorlu ancak çeşitli avantajlara sahip bir alanıdır. Laboratuvarda esnek girdap üreteçleri ve koroner arter benzeşimleri gibi sıvı-katı etkileşimi ile ilgili problemler üzerine çalışmalar gerçekleştirilmektedir.



FSI/

Mikro-kanallarda Sıvı-katı Etkileşimi Uygulaması



magma

Magma Odalarında Sıcaklık Temelli Stres Dağılımı



Büyük Ölçekte Isıl Problemler

Isı transferi ve CFD uygulamaları, yer altındaki magma odaları gibi büyük ölçekli modellere için de uygulanabilecek şekilde genişletilebilmektedir. Pontificia Universidad Catholica de Chile, National Research Council of Spain ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden araştırmacıların yer aldığı uluslararası bir grupla birlikte magma odalarının ısıl ve mekanik özellikleri üzerine kilometreler ölçeğinde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

Manyetik Soğutma

Günümüzde manyetik soğutma teknolojisi, geleneksel soğutma sistemlerinin yanında güçlü bir alternatif olarak durmaktadır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Suat Pat'ın yardımıyla yeni manyetokalorik malzemeler üzerine çalışılmakta ve termodinamik performansları değerlendirilmektedir.

magnetic

Manyetik Ericsson Çevrimi ve Üretilmiş Manyetokalorik İnce Filmler



electric_machines

Bir Elektrikli Motorun Örnek Geometrisi ve Sonlu Elemanlar Analizi



Elektrik Makinalarının Isıl Analiz ve Tasarımı

Elektromanyetik kayıplardan kaynaklanan aşırı ısınma, verimliliği ve uzun ömürlülüğü doğrudan etkilediği için elektrikli makinalar için önemli bir sorundur. Laboratuvarda disiplinler arası bir ekiple farklı elektrikli motor ve jeneratörlerin ısıl analizi ve soğutma sistemi tasarımı üzerine çeşitli sayısal çalışmalar yapılmaktadır.

Isıl Enerji Depolama

Bir ısıl enerji depolama ünitesi tasarlamak, doğal konveksiyon ve iletim gibi farklı ısı transfer modları hakkında ciddi bir bilgi birikimine sahip olmayı gerektirmektedir. Bu laboratuvarda, farklı sıcaklık aralıklarında çalışan ısıl enerji depolama sistemlerinin performansını iyileştirmek için yeni teknikler tasarlamak üzerine kapsamlı deneysel ve sayısal araştırmalar yapılmaktadır.

TES

Bir Borulu Gizil Termal Enerji Depolama Tankındaki FDM'nin Katılaşma Süreci



electric_machines

Bir Koroner Arterin FSI Benzeşimi



Biyoakışkan Analizleri

Safra ve kan akışı gibi biyolojik akış mekanizmalarını anlamak, akışın ve akışı çevreleyen dokunun karmaşık sayısal modellemelerini de içermektedir. FSI benzeşimleri, bu hedefe yaklaşmamıza yardımcı olabilecek en önemli araçlardandır. Laboratuvarımızda koroner hastalıklar gibi ölümcül komplikasyonlar üzerine CFD çalışmaları gerçekleştirilmektedir.