2012 yılında Dekanlık adaylığım sırasında araştırmayla ilgili gerçekleştirilmesinin faydalı olacağına inandığım konular olarak yazdıklarım ve yapılabilenler hakkında bilgiler şöyledir:
- Öğretim üyelerimize, özellikle uluslararası kuruluşlara sunacakları, projelerle ilgili konularda daha fazla kurumsal desteğin verilmesi –> Rektörlüğümüzle ve özellikle Teknokent ile ortak çalışmalar sayesinde Avrupa Birliği Projelerinde proje çağrıları öncesi yapılan grup toplantılarına seyahat desteği sağlanmıştır. Ayrıca Teknokent’te proje hazırlama konusunda hocalarımıza yardımcı olmaktadır.
- Teknokent şirketleri fakültemize davet edilerek faaliyet alanlarını tanıtmaları, araştırma geliştirme konularında ne tip destekler beklediklerini öğretim üyelerimize aktarması –> Konuyla ilgili yıl içerisinde çeşitli yuvarlak masa toplantıları düzenlenmiştir. Ayrıca öğrencilerimize girişimcilik ruhunun kazandırılması için Teknokent Girişimcilik ve İnovasyon Programından destek alınmış ve öğrencilerimize bölümlerinde seminerler verilmiştir.
- Öğretim üyelerimize düzenleyecekleri ulusal ve uluslararası konferans/kongreler için sekretarya destek hizmetinin sağlanması –> Dekanlığımıza ulaşan her türlü destek talebi karşılanmaya çalışılmıştır.
- Teknisyen ihtiyacının, yukarıdaki görüşler de gözönüne alınarak, bir an önce çözümlenmesi için girişimlerde bulunulması –> Teknisyen ihtiyacımın kısmen giderilmekle birlikte halen ihtiyaç devam etmektedir. Maalesef Üniversitemiz yeni idari personel kadrosu konusunda sıkıntı çekmektedir.
- Üniversitede araştırmacı olmanın cazibesi arttırılarak, fakültemizin lisansüstü öğrenci sayısını artırmanın ve ÖYP’nın nitelikli araştırmacılar yetiştirmek için etkin şekilde kullanılabileceğini düşünüyorum –> Yeni açılan lisansüstü programların da sayesinde lisansüstü öğrenci sayımız artırılabilmiştir. Ancak ÖYP konusunda Üniversitemize istenilen ölçüde öğrenci kazandırılamamıştır.
- Bölümlerin mezunlarından oluşan, amacı endüstri-üniversite işbirliğini güçlendirmek olan danışma kurullarının daha etkin kullanılması –> Özellikle 2015 yılında ABET değerlendirmesinden geçecek olmamız sebebiyle Bölümlerimiz danışma kurullarını daha etkin kullanmışlardır. Dekanlığımızın bu konuda bir katkısı olmamıştır.
Bunların dışında lisans ve lisansüstü laboratuvar desteklerine Rektörlüğümüzün katkılarıyla devam edilmiş ve 3 yıl içerisinde yaklaşık 4.000.000,- TL mali kaynak harcanmıştır.
Araştırma görevlilerimize doktora yeterlilik sonrası yurtdışı kongre katılım desteği verilebilmekteyken, doktora programına kayıtlı araştırma görevlilerimize doktora yeterlilik öncesi de yurtdışı kongre katılım desteği verilmeye başlanmıştır. Konuyla ilgili gerekli uygulama esas değişikliği Dekanlığımızın önerisi Rektörlüğümüzün uygun görüşüyle Senato’dan geçmiştir.