RSS Feed

Gölge Oyunu….

Gölge Oyunu…. için yorumlar kapalı

Temmuz 31, 2013 by ugur adiyaman

Altındağ Belediyesi tarafından yenileme çalışmaları tamamlanan eski Ankara evlerinin olduğu bölgede gelenekselleşmeye başlayan ramazan eğlenceleri malumunuz. Bu eğlenceler gölge oyunu gibi tarihi değerlerin yaşatılması ve yeni nesillere tanıtılması için de önemli bir fırsat.

Duru’yla etkinlik alanında dolaşırken bir gölge oyunu gördük. Sahnenin etrafına bir kalabalık toplanmışki sorma, Duru’nun oyunu kendi çabalarıyla izlemesine imkan yok.Çocuğu kapıp omzuma vuruyorum sonra da doğruca sahneye yaklaşıp izlemeye koyuluyoruz. Konu nerden geliyor bilemiyorum ama bizim hikayeye dahil olduğumuz anda vaziyet şöyledir; Karagöz evinin önündeki bir ağacı kesmek istiyor ancak Hacivat duruma tepkili. Öyle ya, ağaç bu, kesilir mi hiç? Karagöz bu durur mu? Yapacağını yapıyor ve ağacı kesiyor. Sonra mı? Doğa anayı temsilen metafor bir güç Karagöz’ü eşek yapıyor. Karagöz kendisinde bir gariplik olduğunu fark ediyor ve kafasını aşağı eğip bir baksın ve ne görsün? 5 tane ayağı var !(:) 4 ayak + kuyruk). Bu nokta da Hacivat’tan eski haline dönmek için yardım ister ve fakat Karagöz’ün sorumsuz tavrı sebebiyle işler istedikleri gibi gitmez. Hacivat da bir keçiye dönüşür(!). Karagöz’e yardım etmeye çalışan Hacivat doğaya ve özelinde ormanlara dolaylı yoldan en fazla zarar veren hayvan olan keçiye dönüşmüştür. Bunu anladık da ya Karagöz? Karagöz neden eşek oluyor? Bunu oyundan çıkarması zor ancak eşek ne ormana ne de başka bir şeye zararı olmayan bir hayvan.

Bana göre Karagöz’ün eşek olmasının sebebi çok açık. Hoş laftan anlamıyor! Az biraz doğa sevgin varsa anla artık şu hoş laftan güzel kardeşim.

Umarım perdeyi yıkmadan, gönül kırmadan bir kıssa bir hisse meramımı anlatabilmişimdir.

– Hadi kızım kapa televizyonu da parka gidelim.

– Dur baba, şunu izleyeyim de ondan sonra gideriz.(Şu?:Karagöz-Hacivat TV’de. Kızım eşeğin dilinden anlıyor galiba….)


Gölge Oyunu…. için yorumlar kapalı

Sorry, comments are closed.

Recent Comments

    Categories

    Posta Takvimi

    Temmuz 2013
    P S Ç P C C P
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031