Hareket eğrilerinin “Normalizasyonu”

Yukarıda verilen eğrileri birbirleri ile karşılaştırmak için bu eğrilerin “normalize” edilmesi gerekmektedir. Normalizasyon hareket denklemlerinde H, ω ve β değerlerinin

ω = 1 rad/s

H = 1 birim

β = 1 radyan

olarak alınması ile yapılır. Karşılaştırmak için şekilde çeşitli eğrilerin hız, ivme ve ivme değişim diyagramları gösterilmiştir. Cv, Ca ve Cj, normalize edilmiş hareket eğrilerinin maksimum hız, ivme ve ivme değişim değerleridir. Her hangi H, ω ve β değeri için maximum hız, ivme ve ivme değişim değeri (sadme) bulunmak istendiğinde:

vmax = CvHω/β

amax = Ca22

jmax = Cj33

olarak elde edilir. Her hangi bir H yükselme ve b kam dönme hareketi için yazmak istediğimizde, normalize edilmiş eğri denklemini H ile çarpmak ve θ açısı yerine θ/β yerleştirmek yeterlidir. Örneğin normalize edilmiş üçüncü derece hareket eğrisi (#2):

s = 3θ2 + 2θ2

olarak verildiğinden, denklemi H ile çarpar θ açısı yerine θ/β yerleştirir isek:

s = H[3(θ/β)2 − 2(θ/β)3]

veya

s = H(θ/β)2(3 − 2θ/β)

olacaktır. Bu eğrinin maksimum hız ve ivme değerleri: vmax = 1.5Hω/β, amax = 6H(ω/β)2 dir.

θ = 0 dan başlayan ve θ = β da s = H kadar yükselen bu eğriler, merkez değiştirme ve H yüksekliğinden çıkarma yapılarak geri dönüş eğrisi olarak da kullanılabilir. Bu işlemler şekilde gösterilmektedir. Örneğin eğrinin θ = γ açısında yükselmeye başlaması için eğri denkleminde her q terimi yerine (θ − γ) terimi yerleştirebilir, bu eğriyi geri dönüş eğrisi yapmak için ise, bu yükseliş eğrisi denklemini (s(θ)), H değerinden çıkarmak gereklidir. f(θ) = H − s(θ) denklemi θ = 0 da başlayan geri dönüş denklemidir. f(θ) = H − s(θ − γ) ise θ = γ da başlayan geri dönüş denklemi olur ). Çift harmonik dışında tüm eğriler simetrik olduğundan elde edilen eğriler yine istenilen özelliklere sahip olacaktır.