1.2 Mekanizma Uygulamalarına Örnekler-V:

Hamur karıştırıcı

Karıştırıcılar kullanım alanına göre çok çeşitli olabilir. Örneğin mutfaklarda kullanılan basit karıştırıcılar tek veya iki paletli sabit bir eksende dönecek şekildedir. Bazı karıştırıcılarda planet dişli sistemi kullanılır. Burada gösterilen hamur karıştırıcı üç boyutlu bir karıştırmayı gerçekleştirmektedir. Bu sırada hamur kazanı sabit bir hızla döndürülmektedir.


Kamera diyafram mekanizması

Işık şiddetine göre bir kamerada tıpkı gözde olduğu gibi, perdenin belirli bir miktar açılıp kapanması gereklidir. Bunun içinde basit bir mekanizma kullanılır.


Pompa

 

Makinalarda çok çeşitli pompa kullanılmaktadır. Bir kısmı basınçlı hava ve bir kısmı ise basınçlı sıvı (yağ veya su) içindir. Uygulama yeri ve alanı ile birlikte istenilen basınç ve debi bu pompaların seçımınde rol oynar. Bu konu hidrolik makinalar bilim dalını ilgilendirir. Yanda gördüğünüz bazi makinalarda kullanılan pozitif deplasmanlı bir pompadır.


Eksenel Pompa

Hidrolik tahrik sistemlerinde hidroliğin basıncı ve debisini değişken yapabilmek için kullanılan bir pompa türü gösterilen eksenel pompadır. Sabit bir hızla elektrik motoru ile döndürülen pistonların bağlı olduğu plaka ile silindirlerin olduğu blok arasındaki açı artırıldığında piston stroku artacak ve dolayısı ile debi artacaktır. Eğer bu iki blok arasında kalan açı sıfır olur ise, pompa hiçbir sıvı basmayacaktır.


Şemsiye

Yağmurdan, güneşten korunmak için hepimizin günlük hayatta kullandığı şemsiye mekanizması gerçekte basit bir krank-biyel mekanizmasıdır. Katlanabilir şemsiyelerde farklı mekanizmalar bulunmaktadır.

Gördüğünüz gibi Mekanizma tekniği konusuna sadece örnekler göstererek girmek mümkün olamayacaktır. Uygulamada çok sayıda değişik mekanizma örneği bulunmaktadır. Bunların hepsinde bulunan temel özelliklerin incelenmesi mekanizma tekniğinin çalışma alanıdır. Cornell Üniversitesi Kütüphanesinin dijital kütüphane kısmında klasik Reuleaux Modellerini görebilirsiniz. veya Dresden Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde bulunan mekanizma modellerinin videosunu görebilirsiniz.

İnternette basit bir arama yaparsanız çok değişik mekanizma modellerini bulabilirsiniz. Örneğin: Mechanisms – YouTube sitesinde 508,  100 Mechanical Mechanisms | Hackaday  sitesinde ise 2100 değişik mekanizma bulunmaktadır.

Soru: Günlük hayatınızda karşılaştığınız mekanizmalardan siz de örnekler bulabilir misiniz? Bu mekanizmaları takım tezgahlarında, taşıtlarda, evde mutfakta veya portatif mobilyalarda görebilirsiniz.