1.2 Mekanizma Uygulamalarına Örnekler-I:

Ön yükleyici ve Kazıcı (HİDROMEK)

Şekilde görülen makina, çoğu inşaat alanında, yol yapımında gördüğümüz ön yükleyici ve kazıcı makinasıdır. D ön Kepçesi kullanılarak yerden kaldırılan toprak veya taş bir kamyona yüklenebilir. A da görülen kepçe ise kanal açmak, çukur kazmak için kullanılabilir.


İçten yanmalı Motorlar

İnsanoğlunun hareket etme özgürlüğünü önemli derecede artıran içten yanmalı motorlardır. Yaklaşık bir asırlık geçmişi olan bu motor yaşam şeklimizi tamamen değiştirmiştir. Motor için başlangıçtan günümüze kadar kullanılan basit, güvenilir mekanizma ise santrik krank-biyel mekanizmasıdır. Genellikle bir motorda krank açıları farklı olacak şekilde dört silindir bulunur. Günümüze kadar çok değişik mekanizma içten yanmalı motorlarda kullanılmaya çalışıldı ise de pek çoğu çeşitli nedenlerle uygulamada yer bulamamıştır. Sağda gördüğünüz Wankel motoru, düşük hacim ve ağırlıktan dolayı belirli alanlarda kullanılabilmektedir. Motorlara ilginiz var ise, burayı tıklarsanız bazı ilginç motorların animasyonunu görebilirsiniz.


Film Projektörleri için kesik hareket tahrik mekanizması

Film projektörlerinde film şeridinin hareketi kesik olmalıdır. Şerit üzerinde bulunan bir kare, mercek önünde sabit olarak durmalı ve bu sırada arkadan yansıtılan ışıkla görüntü ekrana aksettirilmeli, bundan sonra ışık kesilmeli ve yeni bir film karesi süratle merceğin önüne getirilerek işlem tekrarlanmalıdır. Bu şekilde ekrana saniyede en az 24 kare aksettirilebilir ise, insan gözü görüntüyü duran kareler olarak görmeyecek, ekranda sürekli hareket eden cisimleri görecektir. Şekilde gösterilmekte olan mekanizmada, mavi uzvun uç noktası filmin iki yanında bulunan kare deliklere girer, hareket ederken kareyi aşağıya doğru çeker,daha sonra geriye çekilerek kareyi terk eder ve yukarıya doğru filmden uzakta kalarak hareketini tamamlar.Harekete başladığı noktaya geldiğinde, film üzerinde bir önceki deliğe göre bir film karesi kadar daha ileride, yeni bir karenin deliğine girerek filmi aşağıya yeniden çeker. Uzvun filmden uzakta kaldığı süre içinde, film karesi mercek önünde sabit durur ve görüntü ekrana yansır.


Taş Kırma Mekanizması

Bu tür mekanizmalar basit manivelalara nazaran daha küçük alanda büyük kuvvetlerin oluşturulabilmesi için kullanılabilirler. Preslerde, kırıcılarda bu tip mekanizmaların kullanımı çok yaygındır. Şekilde bir taş kırma makinasında kullanılan mekanizma gösterilmektedir. Giriş momentinin çenelerde oluşturduğu kuvvet büyük ve sert kayaları bile kırabilecek değerlerdedir.