Yenilik kavramı ve yenilik politikaları: Bir özet

Innovations … at first are ill-shapen … [They] are like strangers … what is settled by custom … is fit … whereas new things piece not so well … They trouble by their inconformity. [Yet,] he that will not apply new remedies, must expect new evils … A forward retention of custom, is as turbulent a thing as an innovation.(Francis Bacon, Of Innovation, 1625).

1. Giriş

Yenilik (inovasyon / innovation) kavramı son yıllarda iş dünyası ve akademide en hızlı yaygınlaşan kavramlardan biridir. İktisat ve işletme gibi ekonomi politikaları ve stratejileri ile ilişkili alanların yanı sıra, modadan sanata kadar çok farklı alanlarda da “inovasyon” artık anahtar kavram haline gelmiştir. Bu yaygın kullanım sonucu hem kavramın kapsamı çok genişlemekte, hem de adeta tüm sorunları çözebilecek gizemli bir araç haline getirilmektedir.

Bu çalışmada yenilik kavramının tarihsel gelişimi özetlenmekte, yenilik tipleri ve metrikleri tanımlandıktan sonra, yeniliklerin etkileri tartışılmaktadır.

Yenilik, ekonomi ve toplumsal gelişme açısından belirleyici önemde görüldüğü için pek çok ülkede yenilikleri teşvik edici kamu politikaları uygulanmaktadır. Bu nedenle yenilik politikalarının kuramsal arkaplanı ve yenilik politikalarına yaklaşımlar da değerlendirildikten sonra politika araçları özetlenmiştir. Son olarak, Türkiye’nin yenilik açısından uluslararası konumunu değerlendirmek üzere ülke düzeyindeki bazı önemli yenilik verileri incelenmiştir.

“Innovation” kavramı için Türkçe iki terim kullanılmaktadır: yenileşim ve yenilik. Türk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlük’ünde yenileşim “değişen koşullara uyabilmek için toplumsal, kültürel ve yönetimsel ortamlarda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması, yenilik, inovasyon” ve yenilik “yeni olma durumu; yeni olan bir şeyin özelliği; eskimiş, zararlı veya yetersiz sayılan şeyleri yeni, yararlı ve yeterli olanlarıyla değiştirme, teceddüt; yenileşim” olarak eş anlamlı tanımlanmıştır. Continue reading

Tagged ,

Uluslararası üretim zincirlerinde dönüşüm ve Türkiye konumu

Erol Taymaz, Ebru Voyvoda ve Kamil Yılmaz

Türkiye ekonomisi 2001’de yaşanan finansal krizden sonra hızlı bir büyüme sürecine girdi. 2002-2007 yıllarında gerçekleştirilen yüksek büyüme hızları, ekonominin uzun dönemli sürdürülebilir büyümesine ilişkin tartışmaları da gündeme getirdi. Türkiye ekonomisinin uzun dönemde hızlı büyüme hızlarını koruyabilmesi, içinde yer aldığı uluslararası ekonomi ile ilişkilerine, bir başka deyişle uluslararası ekonomiye eklemlenme tarzına bağlıdır. Bu çalışmada, seçilmiş ürünler için uluslararası üretim zincirlerinde dönüşüm süreçleri analiz edilmiş ve bu zincirlerde Türkiye’nin konumu incelenerek Türkiye ekonomisinin uluslararası ekonomi ile eklemlenme tarzı ortaya konulmuştur. Continue reading

Tagged ,

Nelson Winter model

Nelson and Winter have developed the most influential simulation models to analyze the processes of industrial dynamics and economic growth. Their models are perfect examples of the KISS principle in simulation. The models and the evolutionary theory on which the models are based are explained in detail in their path-breaking book, Nelson, R.R., and Winter, S.G. (1982), An Evolutionary Theory of Economic Change, Belknap Press, Cambridge, Mass. and London.

This site provides a simple implementation of the basic industry dynamics model in spreadsheets and R so that anybody without a programming knowledge can “play” with the model, run different experiments, and get the feeling of micro-simulation modeling. All the models presented on this web page are freely available for non-profit research and education. Please feel free to copy and redistribute them in modified or unmodified form.

Continue reading

Tagged , ,