ODTÜ’DE DERS NASIL SEÇİLİR?

İnternet üzerinde ODTÜ’de derslerin nasıl seçildiğine dair birkaç videodan başka hiçbir şey bulunmuyor. Üniversiteye yeni başlayanların ulaşabileceği ayrıntılı bir yazı olmasının gerekliliği ortada. Umarım açıklayıcı bir yazı olur.

Benim sonradan keşfettiğim bölümümünüzün Whatsapp grubu ders seçim sürecinde sorularınızı rahatlıkla sorabileceğiniz bir ortam. İlk önce bölümünüzün Whatsapp grubunu keşfedebilirsiniz.

Derslerinizi seçmek için birçok siteyi kullanmanız gerekecek :

  1. Student Portal
  2. Student Information System
  3. METU Interactive Registration
  4. Dersliklerin Konumu

ETKİLEŞİMLİ KAYIT ÖNCESİ

  • Student Portal(Student Information (61) -> Curriculum)’a girerek hangi dönem hangi dersleri almanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

Birinci sınıfların ENG101 dışında alması gereken “zorunlu” dersler ve sectionları etklieşimli kayıtlardan ~bir gün öncesinde sistem tarafından belirleniyor ve  Student Portal(Student Information (61) -> Course Schedule)’a ekleniyor.

Danışman hocanız da ~bir gün öncesinde Student Portal(Student Information (61) -> Semester Detail -> Advisor)’da görünüyor.

  • Student Portal(View Program Course Details (64))’a girdiğiniz zaman alacağınız dersleri veren departmanı işaretleyerek section bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Alacağınız derslerin “Course Code”unu not etmek faydalı olabilir.

/* SECTION SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Zorunlu dersleriniz eklendiyse ve sıra sizin seçmeniz gereken derslere geldiyse Student Portal(View Program Course Details (64))’dan size uygun “sectionlar”ı bulmanız gerekecek.

Bu şekilde bakmak biraz yorucu oluyor bu nedenle doldur.xyz sitesini kullanmak biraz daha rahat olacaktır.

Bize uygun olan sectionların özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  1. Soyadımızın ilk iki harfinin section kriterlerine uygun olması
  2. Section’un açık olduğu bölümlerden birinde okuyor olmamız
  3. Ders saatlerinin diğer ders saatlerimizle çakışmıyor olması
  4. Section’ın bulunduğu dersliğin mesafe olarak bize uygun olması(Bazı derslikler/binalar arası mesafe uzak olabiliyor bu yüzden derse yetişmek biraz zor oluyor.)(Dersliklerin Konumu)

Uygun sectionları bulduysanız bir kenara not edin.

ETKİLEŞİMLİ KAYIT

  • ODTÜ’nün akademik takviminden “etkileşimli kayıt” tarihlerine bakmalısınız. Etkileşimli kayıtların ilk günü derslerinizi seçeceğiniz sistem kampüs internetine saat 09.00’da  4. sınıflara, 10.00’da 3.sınıflara, 11.00’de 2.sınıflara, 12.00’de 1.sınıflara açılıyor. Kampüs dışına saat 17.00’de açılıyor.

METU Interactive Registration‘a açıldığı saatte girdikten sonra Course Code ve Section kutucuklarını dolduruyoruz. Ardından Add Section butonuna tıkladığınızda dersiniz ekleniyor.

Eğer Course Capacity is full uyarısını alıyorsanız size uygun diğer sectionları denemelisiniz.

Student Information System -> Courses-> Semester Information programı seçip ardından columns-> capasity ve used capasity’yi seçerseniz boş sectionları görebilirsiniz.

Eğer programınız tamamlandıysa etkileşimli kayıtların son gününün saat 17.00’sine kadar programınızı danışman hocanıza onaylatmanız gerekiyor. Danışmanlar bölüm binasında belirli saatler arasında ofis odalarında bulunuyorlar.

SORU ÇÖZÜMÜ VE LABORATUVAR DERSLERİ

Soru çözümü olan bir dersi veya lab derslerinden birini alıyorsanız iki basamaklı sectionun ilk hanesi derslerine gireceğiniz sectionu ikinci hanesi soru çözümü olan sectionu belirtiyor.

Aldığınız lab derslerinin saatlerini ve tarihlerini departmanın internet sitesinde bulabilirsiniz.

ADD-DROP

Akademik Takvimde belirtilen Ders ekleme-bırakma / Add-Drop haftasında aldığınız dersleri bırakabiliyor, alamadığınız dersleri alabiliyorsunuz.