Rakışıklı

Türk halkına bir armağan olan rakının belli olmayan ve  herkese göre farklılık gösteren hikayesinden bahsedelim öncellikle. Rakı damıtma yoluyla elde edilen ve anason tohumu ile aromalandırılan, ortalama  yüzde 45 alkol oranına sahip bir içkidir. Kimilerine göre ’Razaki’ ( iri, uzun taneli ve kalın kabuklu bir üzüm çeşidi) , kimilerine göre ‘Arak’ (Doğu Akdeniz’de palmiyenin şekerli suyundan, pirinç mayasından ve hurma kökünden elde edilen bir içki –Arapça’ da terlemiş/damıtılmış anlamına da gelmekte ) kelimelerinden türemiş bir sözcüktür. Bir başka olasılığa göre  Irak’taki Türkmenlerin üretip komşu ülkeler sattığı ‘Irak’tan gelmiş’ anlamına gelen ‘’Iraki’’ kelimesinden türemiştir.Bana göre en mantıklı olasılık bu çünkü bu iddiayı destekleyen, günümüzde hala Kerkük Bölgesi’nde kuru üzümden elde edilen ve anasonla harmanlanan içkiye “Arak” denmesi gayet makul bir sebep bu olasılığı kabul etmemiz için. Kimsenin kesin olarak ilk nerede üretildiğini bilmemesi, kesin olarak Osmanlı topraklarında üretildiği iddiasını çürütemez. Tüm dünya ülkeleri tarafından bu böyle kabul edilmektedir. Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan olmak üzere rakıya çok benzeyen içkilerde mevcuttur ancak en yakını Yunan rakısı olan ‘Uzo’dur. Yunan ‘Uzo’ şişelerinin arka kısmında yer alan tarihçede 19.yy’da İstanbul’da bulunup içildiğine dair kayıtlar vardır ve bu Yunanlıların şu anda iddia ettiği rakı bize ait tezini kendi kendilerine çürütmektedir.Rakının tadı ve özellikleri ne  Yunan rakısı ‘Uzo’ ne de Doğu içkisi olan ‘Arak’’ta bulunabilir. Genel olarak rakının geçmişi bu şekildedir.

One thought on “Rakışıklı”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *