Blackline Masters

YÜZLÜK TABLO

1 den 100 e kadar sayıların yazılı olduğu 10 x10 luk hücrelere ayrılmış tablodur. Yüzlük tablo günlük hayatta nerelerde kullanılır?
a. Ritmik saymalarda
b. Çarpma işleminde
c.Bölme işleminde
d. Toplama işleminde kullanılır.

Tabloda sayılar arasında çeşitli bağıntılar kurularak işlem kolaylığı sağlanır. Pratik işlem yaparken, farklı işlem yolları denerken, özellikle de öğrencilerin kendi stratejilerini belirlemelerinde çok kullanışlı bir materyaldir.

TANGRAM

Tangram parçaları bir karenin parçalara bölünmesiyle elde edilen 5 adet dik üçgen, 1 adet kare ve 1 adet yamuktan oluşur. Verilen tangram modelinde her bir farklı bir renge boyanıp, kesilerek tangram parçaları oluşturulabilir. Öğrenciler tangram parçalarını kullanarak alan ve çevre hesapları yapabilir, basit oran ve orantı yöntemlerini kullanabilirler. Ayrıca tangram oyunlarıyla;

  • Gördüğünü tanıma,
  • Parça bütün ilişkisi kurma,
  • Yaratıcı çözüm önerisi sunma,
  • Doğru karar verebilme,
  • Benzerlik ve farklılıkları sezebilme,
  • Problem çözebilme

becerilerini geliştirebilirler.

CUISENAIRE ÇUBUKLARI

Cuisenaire çubukları 1 den 10 kadar uzunluklara sahip şeritlerdir. Her bir şerit ayrı bir uzunluğa sahip olmakla birlikte, yine ayrı bir renge de sahiptir. Sayıların daha da anlamlanması için öğrencilere verilebilecek en iyi materyallerden biridir. 10 a tamamlayarak toplama işlemi stratejisinin oturması açısından Cuisenaire çubukları kullanılabilir. Yalnızca toplama işleminde değil, bölme ve çıkarma işlemi gerektiren problemlerde de kullanılabilirler. Özellikle oran ve orantıya dayalı tahmin yürütme yaparken, kullanılabilirler. Kesirlerin gösteriminde de kullanılabildikleri gibi, kullanım alanlarını artırmak gayet mümkündür. Amaca uygun olarak, derslere entegre edilebilir.